‘Dividende naftnih kompanija nemaju veze s razumom’

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2016. u 22:01
Unatoč ovogodišnjem skoku cijena, nafta je još daleko od razina iz 2014. godine/FOTOLIA

Naftaši tvrdoglavo ne spuštaju dividende, upozoravaju američki financijaši.

Energetske kompanije imaju neodrživu politiku dividendi, upozorava prvi čovjek hedge fonda Oslo Asset Management, Harald Otterhaug u razgovoru za CNBC. Naime, unatoč srezanoj cijeni nafte od 2014. godine naovamo, naftne kompanije tvrdoglavo se drže razine dividendi iz boljih godina.

Posljednji primjer je britanski BP koji je unatoč padu dobiti od 80 posto zadržao dividendu od 10 centi po dionici. Štoviše, prema podacima Istraživačkog centra za energetsko upravljanje, čak 80 posto naftnih kompanija nije snižavalo iznos dividende. Tvrtka za upravljanje imovinom Schroders ističe kako Shell nije snižavao dividendu od 1945. godine, a ExxonMobil povećava svake godine dividendu, i tako već tri desetljeća. K tome, u ožujku je šef Chevrona John Watson naglasio važnost rasta dividende, unatoč činjenici da je kompanija najavila nova rezanja ulaganja.

Dividenda Chevrona raste već 28 godina."Mnoštvo neodrživih dividendi financirano je jeftinim zaduživanjem i prikupljanjem kapitala. Prošle godine, kada su tržišta postala zatvorena za velik broj tih kompanija, postalo je prilično evidentno da su dividende neodržive", ističe Otterhaug. U Schrodersu navode kako dividendna politika naftnh kompanija ovisi o oporavku cijena nafte. Od početka ove godine cijena barela Brent i američke WTI nafte skočila je gotovo 40 posto na približno 45 dolara. No, to je još uvijek prilično daleko od stotinu dolara koliko je barel koštao u ljeto 2014. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close