Dividende lani porasle 11 posto, na 1,17 bilijuna USD

Autor: Tomislav Pili , 18. veljača 2015. u 22:00
Američki dioničari lani su dobili 392 milijarde dolara dividendi/REUTERS

Čak trećinu ukupnih dividendi isplatile su američke kompanije.

Biranje dividendnih dionica čest je izbor ulagača, a da se radi o ispravnom pristupu pokazuje i statistika.

Ukupan iznos isplaćenih dividendi dioničarima dosegnuo je lani bilijun i 167 milijardi dolara, 11 posto više nego godinu dana prije, pokazuje izvješće britanske investicijske tvrtke Henderson Global Investment koje prati podatke iz 1200 najvećih svjetskih kompanija. Najviše su lani porasle isplate dividendi kompanija iz Sjeverne Amerike, za 15 posto, na 392 milijarde dolara. To znači da su otprilike trećinu ukupnih dividendi u svijetu isplatile kompanije uvrštene na američkom tržištu kapitala. S 229 milijardi dolara isplaćenih dividendi slijede europske kompanije, što je 12 posto više nego godinu dana prije, dok je najveći rast dividendi, 31 posto, zabilježen u Velikoj Britaniji.

 

31posto

porasle su u 2014. dividende u Velikoj Britaniji, najviše u svijetu

Tamošnje kompanije isplatile su lani ukupno 135 milijardi dolara dividendi. Kompanije iz azijsko-pacifičkih zemalja isplatile su dividende u iznosu od 116 milijardi dolara, što je rast od 3 posto, dok su u Japanu dividende porasle za šest posto, na 49 milijardi dolara. Jedino je na na tržištima u razvoju lani zabilježen pad dividendi za 12 posto, na 114 milijardi dolara. Iznos isplaćenih dividendi u svijetu porastao je od 2009. godine za 60 posto, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava od globalne financijske krize, no ove godine analitičari Henderson Global Investmenta očekuju rast dividendi za samo jedan posto, na 1,18 bilijuna dolara.

To će ponajviše biti posljedica pada cijena nafte i usporavanja rasta najvećih gospodarstava, međutim svoj će obol dati i jačanje dolara. Očekuje se smanjenje dividendi u naftnom sektoru, inače drugoj najizdašnijoj industriji po tom pitanju. "Ne očekujemo da će naftne kompanije iz razvijenih zemalja smanjivati dividende u 2015. godini, no vrlo je vjerojatno da će proizvođači iz zemalja u razviju plaćati znatno manje dividende zbog pritiska na njihovu profitabilnost", stoji u izvješću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close