Dionice su jedini dobitnici Brexita

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2017. u 22:00
Indeks FTSE vrijedi 22% više/FOTOLIA

Kako su prošle pojedine klase imovine godinu nakon najave referenduma.

Točno godinu dana nakon najave referenduma o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji tamošnje dionice vrijede petinu više.

Bivši britanski premijer David Cameron 20. veljače prošle godine objavio je kako će birači na referendumu 23. lipnja odlučiti hoće li ta zemlja i dalje biti članicom EU-a. Nakon što su birači poručili da žele izlazak, među različitim klasama financijske imovine najbolje su prošle dionice. Naime, indeks Londonske burze FTSE 100 danas vrijedi 22 posto više nego godinu ranije, piše CNBC.

Valja podsjetiti kako su procjene govorile da će FTSE pasti više od 10 posto u godini dana nakon referendumske odluke. Rastu cijena dionica na ruku je išao i pad vrijednosti britanske funte. Naime, investitori smatraju da će slabija funta omogućiti izvoznim kompanijama veće prihode. Nakon što je dan nakon referenduma pala na 31-godišnji minimum od 1,32 dolara, funta se i dalje pod pritiskom, pa trenutni tečaj iznosi 1,24 dolara.

U odnosu na vrijednost prije godinu dana, funta je izgubila više od 13 posto. Dio analitičara smatra kako će se tečaj naći pod dodatnim pritiskom kada se službeno pokrene proces razdruženja. Što se tiče britanskih obveznica, analitičari su prognozirali da će im cijena porasti između četiri i pet posto u slučaju odluke o Brexitu, a prinosi pasti oko 30 baznih bodova. No, trenutno je situacija dijametralno suprotna zbog očekivanja o "tvrdom izlasku" i prognoza o višoj inflaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close