Dionice NLB-a prodat će se na burzama u Ljubljani i Londonu

Autor: Tomislav Pili , 02. veljača 2017. u 22:01
Inicijalna javna ponuda očekuje se do lipnja/FOTOLIA

Na Ljubljanskoj burzi očekuju značajno povećanje prometa zbog IPO-a.

Slovensko tržište kapitala mnogo očekuje od privatizacije 75 posto državnog udjela u Novoj ljubljanskoj banki (NLB) iako će se vlada najvjerojatnije odlučiti i za uvrštenje u Londonu.

Prema navodima slovenskih medija, inicijalna javna ponuda (IPO) 15 milijuna dionica NLB-a trebala bi se odigrati u lipnju na Londonskoj burzi kako bi privukli i strani investitori. Međutim, na Ljubljanskoj burzi (LJSE) tvrde kako država neće zaobići i domaće tržište. "Prema posljednjim razgovorima koje smo imali u Slovenskom državnom holdingu (SDH), inicijalna javna ponuda NLB-a bit će izvedena na Ljubljanskoj burzi uz usporedno uvrštenje na jednoj od međunarodnih tržišta, među kojim se najčešće spominje upravo Londonska burza.Namjena takve izvedbe IPO-a jest podrška lokalnom tržištu, ali i da se društvo približi i međunarodnim investitorima", ističe za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec.

 

63 eura

knjigovodstvena je cijena dionice NLB-a

Dodaje kako LJSE od te privatizacije očekuje i povećanje ukupnog prometa. Podsjetimo, prema europskim odredbama, slovenska vlada mora prodati udjel u NLB-u koju je dokapitalizirala s 2,2 milijarde eura prije nekoliko godina. Da će se dionice uvrstiti na Ljubljanskoj i najvjerojatnije Londonskoj burzi smatra i Matej Šimnic, analitičar ljubljanske investicijske kuće Alta Invest.

"Iako će dualno uvrštenje donijeti dodatne troškove, trebalo bi privući više investitora i rezultirati višom cijenom dionice u IPO-u", kaže Šimnic. Cijena dionice u IPO-u još je jedna velika nepoznanica jer SDH daje vrlo šture informacije. No, okvirni pokazatelj mogla bi biti knjigovodstvena cijena dionice koja se kreće oko 63 eura. "U slučaju da IPO bude proveden samo na inozemnoj burzi, to vjerojatno neće imati značajan utjecaj na dugoročnu budućnost slovenskog tržišta niti će promijeniti dinamiku na LJSE", smatra Šimnic. Ako se po jutru dan poznaje, slovensu burzu ove godine očekuje solidan rast. U siječnju je indeks SBI TOP ojačao 3,3 posto. Aleš Ipavec ističe kako ove godine bilježe i veći promet.  

Komentirajte prvi

New Report

Close