Dionicama se okreću leđa, dug postaje sve privlačniji

Autor: Tomislav Pili , 05. prosinac 2018. u 22:01
Wall Street je potonuo tri posto, a europske burze pale su na najnižu razinu u dvije godine/REUTERS

Veći prinosi na kratkoročne nego na dugoročne obveznice u pravilu prethodi padu gospodarstva.

Financijska imovina poput dionica i valuta našla se u srijedu pod pritiskom zbog signala s tržišta obveznica koji ukazuju da je recesija "pred vratima".

Prinos na 10-godišnje američke državne obveznice zaronio je na 2,94 posto, najnižu razinu od polovice rujna, pa se razlika između prinosa na 10-godišnje i dvogodišnje obveznice smanjila na najnižu razinu u više od 10 godina.

Inverzija krivulje prinosa – veći prinosi na kratkoročne nego na dugoročne obveznice – u pravilu je u posljednjih pola stoljeća prethodila recesiji. Dio krivulje već je u inverziji, pa su tako već drugi dan prinosi na dvogodišnje i trogodišnje obveznice veći nego na petogodišnje. Prema podacima američke središnje banke (Fed), inverzija krivulje prinosa najavila je sedam posljednjih recesija u SAD-u. No, to nije i potpuno pouzdan pokazatelj jer ta inverzija 1966. i 1998. nije prethodila recesiji.

 

2,94 posto

iznosi prinos na američku 10-godišnju obveznicu

K tome, dio analitičara upozorava kako je upitno koliko taj pokazatelj može biti pouzdan u uvjetima trenutnih monetarnih poticaja najvećih središnjih banaka, nezabilježenih u modernoj povijesti po opsegu.

"U inicijalnoj fazi inverzije krivulje prinosa ulagače zabrinjava pitanje slijedi li recesija. Stoga reagiraju agresivnije na loše nego na dobre vijesti. Mislim da bi dolar mogao biti u fazi korekcije u okruženju inverzije krivulje prinosa", kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Dolar je u srijedu oslabio prema euru za 0,1 posto na 1,1357 dolara, no daleko veći udar pretrpila su dionička tržišta. Nakon što je u utorak Wall Street potonuo više od tri posto, negativni sentiment prelio se i na europska tržišta, pa su najvažnije burze zaronile na najniže razine u dvije godine.

Iako dio analitičara očekuje da će Fed iduće godine usporiti povećanje kamata, John Williams, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, kazao je da bi trebalo očekivati povećanje kamata središnje banke još otprilike godinu dana i pažljivo pratiti rizike na koje ukazuju financijska tržišta.  

Komentirajte prvi

New Report

Close