Dionica TNG-a bolja od konkurenata

Autor: Tomislav Pili , 10. svibanj 2016. u 11:54
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Dok su dionice Ardmorea i Scorpia pale i 25 posto, TNG je ojačao na burzi 15 posto.

Prva inicijalna javna ponuda na Zagrebačkoj burzi nakon krize – dionica Tankerske Next Generation (TNG) – uspjela je nadmašiti i svoje globelne konkurente. Dionica je uvrštena krajem veljače, a prema izračunu iCapitala dionica je do danas ojačala 15 posto. Istovremeno, dionice konkurentskih kompanija Ardmore i Scorpio pale su između 21 i 25 posto. Dionicom TNG-a u ponedjeljak se trgovalo po 76,50 kuna.

Uspjeh na burzi ima uporište u dva razloga, ocjenjuju analitičari. Prvi je poslovni model TNG-a koji se ne oslanja na spot tržište. To je tržište ove godine u padu, a zaposlenost TNG-ove flote od šest brodova omogućava veću predvidljivost prihoda i dobiti, ocjenjuju analitičari. Drugi je razlog isplata cjelokupne dobiti od 34,5 milijuna kuna kroz dividendu što daje dividendni prinos od 5,3 posto. Međutim, za ovu godinu analitičari predviđaju da će dividendni prinos dosegnuti 10 posto dok će u slučaju Ardmorea dividendni prinos dosegnuti sedam posto. U zadarskom brodaru ističu kako su dosadašnje aktivnosti bile usmjerene na pravovremeno stjecanje tankera, čime je osigurano efikasno korištenje prikupljenog kapitala i umjerena zaduženost.

“S druge strane strategija zapošljavanja podrazumijeva osiguranje uravnotežene zaposlenosti flote sklapanjem ugovora na vrijeme čime se ublažava rizik volatilnosti spot tržišta i osigurava stabilnost poslovanja.

Na ovaj način kompanija nešto konzervativnijim modelom upravljanja i poslovanja osigurava predvidivost budućnih novčanih tokova minimizirajući rizike. Istovremeno se omogućava efikasno upravljanje imovinom i obvezama te stabilna financijska pozicija i povrat dioničarima u obliku dividende”, izjavili su iz TNG-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close