Dalekovod i Viadukt u fokusu ulagača, a uskoro bi mogao biti i IGH

Autor: Suzana Varošanec, Tin Bašić , 12. prosinac 2013. u 16:22
Jure Radić, IGH; Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Investitori su nagradili nove poslove domaćih građevinskih kompanija – Dalekovoda i Viadukta. Još jedna građevinska dionica mogla bi se vrlo brzo naći u fokusu investitora.

Investitori su nagradili nove poslove domaćih građevinskih kompanija. Dalekovod u je četvrtak objavio da je potpisao 30,7 milijuna eura vrijedan ugovor s kosovskom tvrtkom KOSTT, operatorom prijenosnog sustava. Ugovor se tiče izgradnje dalekovoda između Prištine i Tirane, odnosno dionice do kosovske granice. 

Dalekovod je ugovor dobio na međunarodnom nadmetanju po procesnim pravilima njemačke razvojne banke KfW iz Frankfurta. Ta je objava bila dovoljan razlog da se domaći investitori više usredotoče na dionicu Dalekovoda zbog čega je zabilježila rast vrijednosti od deset posto. Najviša cijena u četvrtak bila je 34 kune, da bi pred kraj trgovanja skliznula na 32,7 kuna. 

Isto tako, povjerenje investitora dobio je i Viadukt, doduše u nešto manjem obimu. Ta je građevinska kompanija objavila da je potpisala ugovor o izgradnji prve faze novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb. Ugovor je težak 390 milijuna kuna, bez PDV-a, a rok završetka radova je 29 mjeseci od dana uvođenja na posao, stoji u priopćenju kompanije.

Dionica je tako tijekom dana dotaknula maksimum od 326 kuna, da bi pred kraj trgovanja oslabila na 320 kuna. No i ta je razina značila rast od pet posto u odnosu na dan ranije. 

Nakon što je francuska tvrtka Bouygues Batiment International postala koncesionar Zračne luke Zagreb čime je nastala tvrtka Međunarodna ZLZ koja je preuzela upravljačka prava nad ZLZ-om, još jedna "građevinska" dionica mogla bi se vrlo brzo naći u fokusu investitora. Riječ je o Institutu IGH s kojim je, kako neslužbeno doznajemo iz dobro upućenih izvora, u tijeku potpisivanje ugovora za projektiranje novog putničkog terminala (prva faza izgradnje) te izvedbeni projekt. 

Jure Radić, čelnik Instituta IGH, potvrdio nam je prošlog tjedna da ta tvrtka ima ugovorenih poslova za dobru pokrivenost kapaciteta tijekom 2014. godine kao i da očekuje ugovaranje novih na domaćem i međunarodnom tržištu. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

kako ti novinari seru zamislite investitori nagradili vijadukt ima prometa 33 tk a dalekovod 27 i to jos sa padom cjene , mislim stvarno clanak za 10

Blago Vam se [emo_namigusa][emo_namigusa]

New Report

Close