Cijene na burzama su prenapuhane

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2017. u 15:07
Poruka ESMA-e neuobičajeno je oštra, primjećuju mediji/REUTERS

Europski regulator ESMA upozorio na visoke rizike na tržištima kapitala.

Vrlo niske kamatne stope i politička neizvjesnost podrazumijevaju najvišu razinu rizika cjenovnih balona, upozorio je europski regulator za financijska tržišta, precizirajući da neizvjesnost generiraju "politički kalendar Europske unije", te američka politika i geopolitička zbivanja.

Tržišni i kreditni rizici jako su visoki, upozorila je Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) u izvješću objavljenom u utorak. Rizik vezan za određivanje vrijednosti imovine "jako je velik zbog financijske slabosti i geopolitičke neizvjesnosti", istaknuli su iz ESMA-e. "Najvažniji je izvor rizika još uvijek neizvjesnost povezana s Brexitom", konstatiraju autori ESMA-inog izvješća.

"Očekujemo da će i u 2017. godini glavni generatori rizika biti politički kalendar EU, uključujući pregovore o Brexitu, te trendovi u politici SAD-a i geopolitička zbivanja", navodi se u izvješću. Kao potencijalne probleme izdvojili su i napuhane cijene imovine i kibernetičke napade, a ukazuju i na opasnost prelijevanja rizika na druge dijelove financijskog sektora. Njihovo je upozorenje neuobičajeno oštro, primjećuje Reuters, ali i mjerodavno jer agencija ima dubok uvid u tržišta u svih 28 zemalja Europske unije.

Poruka ESMA-e snažno odudara od onih koje je prošlog tjedna uputio predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, nastojeći stišati bojazni od pregrijavanja tržišta. Podsjetimo, čelnik Deutsche Banka John Cryan prošloga je tjedna upozorio na opasnost stvaranja cjenovnih balona na tržištima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zbog jeftine energije nema inflacije pa su kamate ovko dugo ostale niske pa burze rastu..

New Report

Close