Češki Avast bit će najveći tehnološki IPO u Londonu

Autor: Tomislav Pili , 12. travanj 2018. u 22:01
U Avastu kažu da se uvrštenje u Londonu 'prirodno uklapa' u njihove planove/FOTOLIA

Kompanija bi u IPO-u mogla biti vrednovana na četiri milijarde dolara, a početak trgovanja bit će u svibnju.

Češki proizvođač antivirusnog softvera Avast potvrdio je namjeru uvrštenja dionica na Londonskoj burzi što će biti najveći tehnološka inicijalna ponuda dionica na tom tržištu u njegovoj povijesti.

Prema navodima Financial Timesa, Avast bi u IPO-u mogao biti vrednovan na oko četiri milijarde dolara, a početak trgovanja u kompaniji očekuju početkom idućeg mjeseca.

Stope rasta od 10 posto 
Objavljujući namjeru uvrštenja dionica, predsjednik Uprave Avasta Vincent Steckler izjavio je kako je kompanija tijekom proteklih 30 godina izrasla iz startupa u jednog od vodećih proizvođača antivirusnog softvera s korisničkom bazom od 435 milijuna ljudi širom svijeta. "Ova transformacija naše kompanije dogodila se zbog dramatičnog povećanja broja i vrsta računalnih prijetnji što sve više zabrinjava korisnike", istaknuo je Steckler.

 

21 mlrd.

dolara vrijedit će antivirusno tržište do 2021. godine

Prema njegovim očekivanjima, tržište antivirusnih proizvoda godišnje će rasti po stopi od 10 posto i dosegnuti 21 milijardu dolara vrijednosti do 2021. godine. "Naša velika baza korisnika stvara efekt mreže i pokreće naše napredne programe zaštite", ističe se u priopćenju. Prema Stecklerovim riječima, uvrštenje na Londonsku burzu "prirodno se uklapa" u planove kompanije. Avast je u vlasništvu CVC Capital Partnersa, a u toj investicijskoj kompaniji planiraju izlistati na burzi i još neke kompanije čije udjele drže.  

Još CVC-ovih pulena 
Osim Avasta, na burzi bi se trgovalo i dionicama španjolskog proizvođača odjeće Cortefiela te operatera igara na sreću Sky Bet, tvrde upućeni izvori. Inače, poznavatelji tržišta tvrde kako nekoliko investicijskih kuća razmišlja o uvrštenjima dionica kompanija koje posjeduju jer smatraju kako im tržišne okolnosti idu na ruku. Međutim, dio takvih planova već se izjalovio. Američki fond Carlyle i švicarski trgovac naftom i derivatima Vitol odustali su ovoga tjedna od izlaska na burzu potencijalno vrijednog dvije milijarde eura. Za stopiranje planova okrivljeni su nepovoljni tržišni uvjeti, prenosi Financial Times. 

Komentirajte prvi

New Report

Close