Burzovni promet na ZSE u prosincu skočio 70 posto

Autor: Ana Blašković , 07. siječanj 2016. u 08:55
O živosti trgovine svjedoči skok volumena trgovanja od 273 posto, Foto: Željko Lukunić / Pixsell

U zadnjem lanjskom mjesecu protrgovano 366 mil. kuna.

Kraj godine donio je razloga za zadovoljstvo ulagačima na Zagrebačkoj burzi. U prosincu je CROBEX blago porastao na 1689,63 boda, a ukupni promet skočio za 69 posto na 366,3 milijuna kuna ponajprije zahvaljujući intenzivnom trgovanju obveznicama. Trgovina dionicama izlistanim na domaćem tržištu kapitala s rastom od 12,5 posto premašila je 207 milijuna kuna pri čemu je više od polovice činio blok promet, pokazuje mjesečna statistika ZSE. O intenzitetu trgovinskih aktivnosti svjedoči i porast volumena trgovanja od 273 posto. 

 

12,5posto

porastao je dionički promet na 207 milijuna kuna

Nakon 20 trgovinskih dana indeksi su također završili u ‘zelenom’, svi s iznimkom blue-chip CROBEX10 koji je u prosincu korigiran 0,6 posto na 989,28 bodova. S druge strane, toliko je u plusu bio dionički indeks CROBEX, dok je uzlet od gotovo 11 posto imao CROBEXkonstrukt, pokazatelj kretanja sektora građevinara, i to na krilima rasta cijene dionica Viadukta te Instituta IGH. U fokusu ulagača u zadnjem mjesecu prošle godine bili su Adris, HT, Valamar Riviera, Atlantic grupa i Podravka koje čine društvo top pet najtrgovanijih kompanija. Samo su povlaštene dionice Adrisa, s 36,8 milijuna kuna, te HT-a s 27,2 milijuna kuna, odnijele više od 30 posto kompletnog dioničkog prometa.  

Prilično živahno bilo je na tržištu obveznica na kojem je promet premašio 41 milijun kuna. Fokus ulagača bio je na sedmogodišnjim kunskim obveznicama države koje dospijevaju u studenom 2017. te petogodišnjim s dospijećem 2018. koje su činile tri četvrtine prometa.

U prosincu su dodijeljene četvrte nagrade Zagrebačke burze, a laureatima su proglašeni HT kao dionica s najvećim prometom, Kraš u kategoriji najvećeg rasta cijene, a članom godine proglašeno je investicijsko društvo Interkapital vrijednosni papiri. Za poseban doprinos razvoju tržišta kapitala nagrađena je tvrtka Tankerska Next Generation, a titulu dionice s najvećom porastom prometa, ujedno i dionicom godine prema izboru javnosti, ponijela je Valamar Riviera.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Vidjet ćemo kako će to izgledat kad se uvede CCP- neće više biti niti jednog stranca na marketu u kupnji. Ovo malo što je ostalo od burze će izdahnuti..

Dakle novi ulagači su stigli i već su ošišani.
Inače očekujem daljnji pad Crobexa do 1250
pa ćemo vidjeti onda.

New Report

Close