Buffett okrenuo leđa nafti, sada se kladi na medije i lance brze hrane

Autor: Tomislav Pili , 19. veljača 2015. u 11:42
Warren Buffett/REUTERS

Prodani su cjelokupni udjeli u Exxonu i ConocoPhillipsu, a kupljene su dionice 21st Century Foxa i Burger Kinga.

Jedan od najpoznatijih američkih i svjetskih ulagača, Warren Buffett, značajno je smanjio izloženost naftnom sektoru.

Kako pokazuje izvješće koje je njegova kompanija Berkshire Hathaway u utorak poslala američkom regulatoru, Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC), Buffett je tijekom četvrtog tromjesečja prodao svih 41,1 milijuna dionica najveće naftne kompanije na svijetu, ExxonMobilea. Dionice je prvi puta kupio u prvoj polovici 2013., a vrijednost udjela procjenjuje se na 3,9 milijardi dolara. Osim toga, prodao je i gotovo 472.000 dionice još jednog naftaša, ConocoPhillipsa.

 Za te je dionice "Prorok iz Omahe", kako ga zovu, mogao dobiti oko 3,2 milijarde dolara. Buffettove kupnje i prodaje uvijek se pozorno prate jer slovi za jednog od najuspješnijih ulagača, a bogatstvo mu se procjenjuje na 73 milijarde dolara. Iako razlog prodaje dionica dvije goleme naftne kompanije nije teško dokučiti – prepolovljena cijena nafte sa 115 dolara na 62 dolara – Buffett nije u potpunosti izašao iz naftnog sektora. Još uvijek posjeduje dionice tri manje naftne kompanije, pokazuje izvješće.

No, zato je povećao udjel u tehnološkom divu IBM-u za 6,5 milijuna dionica, a zauzeo je pozicije i u medijskoj tvrtki 21st Century Fox te Restaurant Brands Internationalu, tvrtki nastaloj spajanjem Burger Kinga i Tima Hortonsa. 

Komentari (8)
Pogledajte sve


Samo se ismijavajte Buffetu zbog jedne investicije, čovjek je legenda, potuko vas / njih / sve nas unazad 50 i više godina po prinosima.

lp

James Simons, Renaissance Technologies.

Tuce Buffeta 20 godina easy.

Vrhunski team fizicara i matematicara sa MIT-a. Prinos cca. 35% YoY.
Bavi se studijem diferencijalne geometrije.
Samo kazem;)

meni je znakovijtije njegovo ulaganje u Deere&Co

ne ne. nije ismijavanje. njemu kapa dole u svakom pogledu nego novinar je mogao dotaknuti se i te teme. na kraju krajeva tko sam ja da se njemu ismijavam.

Gledajući promete, Exxon je prodao oko 97-102 USD. Cijena je sada 91.
Ušao je ako je točno ovo što piše početkom 2013. po oko 90.

lp

New Report

Close