Brokeri se oporavljaju, Auctor zaradio 3,4 milijuna kuna

Autor: Tin Bašić , 28. veljača 2014. u 18:08
Na tržištu kapitala posluje devet nebankarskih investicijskih društava

Prošle godine od devet nebankarskih brokeraja, njih je pet poslovalo pozitivno.

Privatna investicijska društva prošlu su godinu zaključila pozitivnim rezultatom.

Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, devet nebankarskih brokeraja 2013. zaključilo je s dobiti od 3,62 milijuna kuna. Promatrajući taj rezultat u odnosu na godinu prije, riječ je o snažnom pozitivnom pomaku. Tada je deset nebankarskih investicijskih društava (u međuvremenu su se Momentum brokeri spojili s Credosom), poslovalo s gubitkom od 342.000 kuna. Iako se opća slika brokerske branše prošle godine popravila i dalje dominira jedno društvo.

 

95posto

ukupne dobiti investicijskih društava otpada na Auctor

Naime, čak 95 posto ukupne dobiti devet brokeraja otpada na Auctor. Ta je brokerska kuća lani ostvarila dobit od čak 3,43 milijuna kuna. Godinu prije, Auctor je također ostvario najvišu dobit koja je iznosila 1,69 milijuna kuna (prije oporezivanja). Te su godine milijunsku dobit imali i Agram brokeri, a riječ je bila o 1,45 milijuna kuna (prije oporezivanja). Prošle godine od devet brokeraja, njih pet poslovalo je pozitivno, što je za jedan više nego godinu prije. Odličan pomak ostvarile su Hita vrijednosnice koje su u 2013. ostvarile dobit od 446.000 kuna, a godinu prije su poslovale s gubitkom od čak 2,09 milijuna kuna. "Za pozitivan rezultat poslovanja za 2013. godinu najviše je zaslužno povećanje prometa i tržišnog udjela na Zagrebačkoj burzi, te su Hita vrijednosnice prve po prometu dionicama u 2013. godini", izjavio je Ivan Tadin, predsjednik Uprave.

Ističe da je i uspješno okončano restrukturiranje društva u prvoj polovici godine te je započet razvoj novih proizvoda i usluga, nastavljeno je ulaganje u razvoj sustava elektroničkog trgovanja preko mobitela i tableta, kao i širenje poslovne mreže.S druge strane, najveći gubitak u brokerskoj industriji iskazali su Antea brokeri s minusom od 366.000 kuna, a slijedi ih varaždinski Rast s minusom od 276.000 kuna, a  koji je 2012. godine poslovao s dobiti. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

To bolje ne komentirati,,,jer , ne znamo pozadinu njihovih ugovora……

[emo_palacg]

New Report

Close