Blok-promet spasio siječanj na burzi

Autor: Tomislav Pili , 04. veljača 2018. u 22:00
Indeksi rasli/Ž. B./PIXSELL

Ukupan promet na 373 milijuna kuna, 44 posto više nego u prosincu.

Kao i prošle godine, i ovogodišnji je siječanj na Zagrebačkoj burzi započeo u optimističnom tonu.

Kako stoji u mjesečnom izvjeću za siječanj objavljenom u petak, promet dionicama unutar knjige ponuda za 8,3 posto je veći nego u prosincu prošle godine, a rast blok-prometa dionicama od 168,4 posto značajno je utjecao na 44,4 posto bolji ukupni promet. Naime, dionički je promet unutar knjige ponuda dosegao 141,5 milijuna kuna dok je obveznički promet dosegao malo više od 57 milijuna kuna.

No, blok-promet iznosio je 174,4 milijuna kuna što je na kraju rezultiralo s 373 milijuna kuna ukupnog prometa. Skok blok-prometa "maskirao" je siječanjski rezultat ako se usporedi s istim lanjskim razdobljem. Naime, na godišnjoj razini ostvaren je solidan rast ukupnog prometa od devet posto. Međutim, dionički je promet bio za 43,5 posto niži nego u siječnju 2017. godine.

Što se tiče vrijednosti dionica, u ovogodišnjem je siječnju zabilježen rast tržišne kapitalizacije dionica od jedan posto na 139,6 milijardi kuna. Indeksi su većinom rasli, i to u rasponu od 0,63 posto koliko je ojačao prijevoznički CROBEXtransport) do čak 8,38 posto s koliko se može pohvaliti građevinski CROBEXkonstrukt. Glavni indeksi CROBEX i CROBEX10 ostvarili su relativno solidan porast. CROBEX je ojačao 2,27 posto, a uže mjerilo nešto sramežljivijih 1,14 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close