Azijski ulagači oprezni zbog ebole, dolar oslabio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 10:01
Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,9 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle između 0,3 i 0,6 posto.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, jer je ulagače uznemirio pad američkih terminskih indeksa na Wall Streetu nakon vijesti o prvom slučaju ebole u New Yorku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,9 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle između 0,3 i 0,6 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Na početku današnjeg trgovanja na azijskim su burzama cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući jučerašnjem skoku indeksa na Wall Streetu za više od 1,2 posto, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i podataka iz američkog gospodarstva.

No, ubrzo su ti dobici splasnuli, jer su američki terminski indeksi oštro pali, nakon vijesti da je 33-godišnji liječnik Craig Spencer iz New Yorka, koji se nedavno vratio iz Gvineje, zaražen virusom ebole.

Jutros je terminski S&P 500 indeks u minusu 0,7 posto, što znači da će, ako u međuvremenu ne dođe do nekog preokreta, danas cijene dionica na Wall Streetu pasti.

"Baš kada su ulagači odahnuli, nakon dobih gospodarskih pokazatelja i poslovnih rezultata kompanija, pojavi se ebola u New Yorku. Zbog toga ulagači koji su igrali na kartu rasta gospodarstva zatvaraju svoje pozicije dok ne bude jasnije što se događa", kaže Soichiro Monji, strateg u tvrtki Daiwa SB Investments.

Nakon vijesti o eboli u New Yorku, pala je sklonost ulagača prema riziku, pa su utočište potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijim ulaganjem u nesigurna vremena.

Tako su porasle cijene 10-godišnjih američkih obveznica, pa su prinosi pali s jučerašnjih 2,30 na 2,25 posto.

Na valutnim je tržištima, pak, naglo ojačao japanski jen. Nakon što je sinoć tečaj dolara dosegnuo 108,36 jena, najvišu razinu u dva tjedna, jutros je pao 0,3 posto, ispod 108 jena.

Japanska je valuta ojačala i prema europskoj, za 0,2 posto, pa je cijena eura skliznula na 136,60 jena.

No, euro je u odnosu na američku valutu ojačao, pa se njegov tečaj jutros kreće oko 1,2655 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2640 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close