Analitičari ‘hladni’ na potop

Autor: Tomislav Pili , 07. veljača 2018. u 22:01
Na otvaranju trgovanja u srijedu Dow Jones je pao stotinu bodova/REUTERS

Stručnjaci smatraju kako dionice ove godine neće izbaciti iz ravnoteže poslovni rezultati i kamatne stope.

Negativni sentiment na američkim burzama ne slabi, ali analitičari i dalje ne mijenjaju ovogodišnje prognoze za vodeće indekse.

Nakon uspona od 567 bodova u utorak čime su dijelom zaliječene rane od "Crnog ponedjeljka" i najvećeg pada indeksa u šest godina, na otvaranju trgovanja u srijedu vodeći su se indeksi opet "zacrvenjeli".

Dow Jones pao je stotinu bodova na 24.800 bodova dok su S&P 500 i Nasdaq otvorili s blagim minusima. To što kolebljivost tržišta ne prestaje nije poljuljalo uvjerenje analitičara da ćemo ove godine svjedočiti umjerenom rastu indeksa jer dionice neće izbaciti iz ravnoteže poslovni rezultati i kamatne stope, piše Reuters. Samo jedan od 10 kontaktiranih analitičara – Peter Tuz iz Chase Investment Counsela – snizio je svoja očekivanja.

Umjesto S&P-a 500 na 3000 bodova do kraja godine, Tuz sada očekuje 2909 bodova. Oko 16 sati S&P 500 je vrijedio 2700 bodova što znači da Tuz očekuje rast od osam posto. Mona Mahajan iz Allianz Global Investora i dalje očekuje rast od 11 posto. "Smatram da je tržište otišlo gore prebrzo. To se nije činilo održivim", kaže Muhajan. Od 275 kompanija iz sastava S&P-a 500 koje su objavile kvartalne rezultate, 78 posto njih nadmašilo je očekivanja. To je 13 posto više od povijesnog prosjeka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close