Analitičari 'hladni' na potop

Na otvaranju trgovanja u srijedu Dow Jones je pao stotinu bodova/REUTERS Na otvaranju trgovanja u srijedu Dow Jones je pao stotinu bodova/REUTERS

Stručnjaci smatraju kako dionice ove godine neće izbaciti iz ravnoteže poslovni rezultati i kamatne stope.

Negativni sentiment na američkim burzama ne slabi, ali analitičari i dalje ne mijenjaju ovogodišnje prognoze za vodeće indekse.

Nakon uspona od 567 bodova u utorak čime su dijelom zaliječene rane od "Crnog ponedjeljka" i najvećeg pada indeksa u šest godina, na otvaranju trgovanja u srijedu vodeći su se indeksi opet "zacrvenjeli".

Dow Jones pao je stotinu bodova na 24.800 bodova dok su S&P 500 i Nasdaq otvorili s blagim minusima. To što kolebljivost tržišta ne prestaje nije poljuljalo uvjerenje analitičara da ćemo ove godine svjedočiti umjerenom rastu indeksa jer dionice neće izbaciti iz ravnoteže poslovni rezultati i kamatne stope, piše Reuters. Samo jedan od 10 kontaktiranih analitičara - Peter Tuz iz Chase Investment Counsela - snizio je svoja očekivanja.

Umjesto S&P-a 500 na 3000 bodova do kraja godine, Tuz sada očekuje 2909 bodova. Oko 16 sati S&P 500 je vrijedio 2700 bodova što znači da Tuz očekuje rast od osam posto. Mona Mahajan iz Allianz Global Investora i dalje očekuje rast od 11 posto. "Smatram da je tržište otišlo gore prebrzo. To se nije činilo održivim", kaže Muhajan. Od 275 kompanija iz sastava S&P-a 500 koje su objavile kvartalne rezultate, 78 posto njih nadmašilo je očekivanja. To je 13 posto više od povijesnog prosjeka. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!