Agrokor na burzi režirao “crnu srijedu”

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2017. u 16:55
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Potres u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj žestoko je zatresao u srijedu i Zagrebačku burzu.

Nakon vijesti o sastancima u Vladi na kojima se govorilo o sudbini Agrokora otvaranje trgovanja nije slutilo na dobro. Odmah na početku trgovanja CROBEX je izgubio više od jedan posto vrijednosti, da bi već do podneva minus bio produbljen na čak tri posto.

Ipak, kako je dan odmicao, tako je i slabio prodajni pritisak, pa se završetkom trgovanja CROBEX zaustavio na 2172 boda čime je srezan za 2,1 posto. Međutim, takvo potonuće u jednom danu već se dugo na pamti, točnije od 24. kolovoza 2015. godine kada je indeks pao 2,9 posto.

Uži CROBEX10 srezan je tek nešto manjih dva posto te se zaustavio na 1241 bod. O snazi rasprodaje dovoljno govori i podatak da je protrgovano 47,3 milijuna kuna, gotovo tri puta više nego u utorak. To je rezultiralo s ukupno 10 dionica s milijunskim prometom, a prednjačio je Ledo koji je na 9,9 milijuna kuna prometa potonuo 13,3 posto na 7800 kuna.

Za isti postotak pala je dionica još jedne Agrokorove kompanije, Jamnice koja se zaustavila na 130.000 kuna. Rijetke dobitnike predvodila je redovna dionica Adrisa s rastom od 1,8 posto na 604,89 kuna uz promet od 488.000 kuna. 

>> Stigla je prva službena reakcija iz Agrokora

>> Premijer se oglasio o Agrokoru: Apeliram na sve da spuste loptu, nema razloga za dramu

>> Snažna reakcija burze na vijesti o Agrokoru: Najveće potonuće CROBEX-a u gotovo osam godina

>>Sberbank u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, obveze tvrtke prema državi su 'porezna tajna'

Komentirajte prvi

New Report

Close