Premijer se oglasio o Agrokoru: Apeliram na sve da spuste loptu, nema razloga za dramu

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2017. u 15:03
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković oko 15 sati pristigao je u Sabor te objasnio svoje viđenje situacije s Agrokorom.

"Predstavnici Vlade, ministri i ja osobno, sastajemo se često s brojnim čelnim ljudima iz hrvatskog gospodarstva i međunarodnih kompanija. Nije nužno sve na internetu niti treba biti", rekao je uvodno premijer te uputio molbu za smirivanje situacije. 

"Apeliram na sve da malo smire loptu, nema razloga za bilo kakvu dramu ili uznemirenost. Agrokor je velika kompanija.  Za Agrokor je prije svega odgovoran vlasnik, Uprava. Interes države je da nema negativnih reperkusija na stabilnost sustava", kazao je novinarima premijer te naglasio da vlada prati situaciju ali i da je riječ o privatnoj kompaniji i da se to ne treba zaboraviti.

'Očekujem da Uprava Agrokora donese mudre odluke', istaknuo je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da dijeli stav premijera Andreja Plenkovića kad je Agrokor u pitanju, ali se opširnije osvrnuo na medijske napise o iznosima poreznih dugovanja tvrtke.

"Kao i sa svakim drugim poreznim obveznikom, postoji institut porezne tajne, koji ni mene ni bilo kojeg drugog poreznog obveznika ne isključuje. Porezna uprava ima intenzivnu suradnju i prati razvoj događaja i na tom tragu mogu reći da mi u Vladi pratimo razvoj događanja. Po pitanju poreznih odnosa zasad nisu uočeni nikakvi pojavni oblici koji bi ukazivali na izvanredno stanje, na neuobičajenosti koje sežu u sferu toga da treba alarmantno djelovati. Svi propisi, kako za Agrokor, tako i za sve porezne obveznike su isti. Imam slobodu da kažem da spekulacije koje su se pojavile po pitanju iznosa visine poreznog duga treba demantirati i reći da one kao takve ne stoje", rekao je Marić.

Oko svega što se tiče Agrokora, smatra Marić,  pa tako i informacija koje se objavljuju treba biti oprezan i odgovoran.

"To znači da je Agrokor, odnosno neke od njenih kompanija su javno izlistane na burzi", rekao je Marić.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Megalomanija i vrtoglavo hazardno kockanje. Sad je nešto “puklo” za što je se već neko vrijeme vidjelo da će kad-tad pući. Ovo je prasak koji je bio vidljiv iz daljine. Sjećam se kako su prije koju godinu u novinama pisali kako Agrokoru na Zapadu za prvo ne misle dati nove kredite pa je Agrokor otišao u Moskvu po povoljniji kredit. Nije stvar u Rusima, čak mislim da su bili blagonakloni i strpljivi. Stvar je u tome da je se išlo rasti gdje prostora nije bilo (kapaciteta) a još manje novca, poslovanje i tržište to jednostvano ne pokrivaju, no svejedno se išlo u tu avanturu. Megalomanija i kockanje. Najprije treba voditi računa o nastavku poslovanja. Dugovanje neće nestati, dakle iz vlastitih snaga nema promjene i boljitka. Ostaje opcija prodaje i to u cjelini. Država ne smije niti pomišljati na to da ona ide glumiti spasitelja. Agrokor nije stvar države i poreznih obveznika. Agrokor je privatna tvrtka. U Hrvatskoj imamo tržišno gospodarstvo gdje svatko posluje na vlastiti račun i rizik. Država je zadužena do preko ušiju i nema nikakve obveze prema Agrokoru, a porezne obveznike nemamo niti potrebu spominjati. Bilo bi presramotno i prebezobrazno uopće pričati o tome da bi se porezni obveznici trebali baviti Agrokorom, još manje da bi građani trebali nositi i snositi Agrokorove poslovne odluke i dugove.

premijer čita poslovni!

ljudi su danas izgubili milone kuna na burzi, kako neće biti prestrašeni i uspaničeni?

“….da spuste loptu, nema razloga za dramu..” Spuštaju je spuštaju ali ne loptu

New Report

Close