Znanstveno dokazano da su žene bolji direktori

Autor: Vesna Sesvečan , 24. veljača 2009. u 22:00

Kada se promatraju stilovi vođenja organizacija, muškarci primjenjuju stil ‘naredba i kontrola’, dok žene više vole pristup ‘team building’

Svakim danom sve je više žena vlasnica ili direktorica kompanija, a kako njihov broj raste, tako su sve vidljivije i razlike između ženskog i muškog načina rukovođenja. U Sjedinjenim Američkim Državama žene imaju 50 ili više postotni udio u 11 milijuna kompanija, što je gotovo 50 posto privatnih kompanija u toj zemlji. Te kompanije godišnje ostvaruju 2500 milijardi dolara i zapošljavaju 19 milijuna ljudi. Neosporna je činjenica da žene svoje kompanije vode i njima upravljaju bitno drukčije od muškaraca. Novija istraživanja pokazuju da tzv. “ženski” stil upravljanja može biti podjednako učinkovit kao i “muški”. On čak ima i malu prednost.

Funkcije mozga
Posljednjih nekoliko desetljeća znanstvenici su dokazali razlike u funkcioniranju muškog i ženskog mozga. Tako je, na primjer, muški mozak deset posto veći od ženskog, no u određenim dijelovima ženski mozak ima više neurona. Žene također imaju veći “corpus collusum”, nervni splet koji povezuje lijevu i desnu moždanu hemisferu. To ženskom mozgu omogućuje brži prijenos podataka između lijeve, računalne, i desne, vizualne polutke mozga. Rezultat te biološke različitosti jest da su žene fleksibilnije i lakše obavljaju više zadataka u isto vrijeme. U muškaraca obično prevladava lijeva polutka, što znači da su oni bolji u rješavanju apstraktnih jednadžbi i problema, a te je razlike važno znati jer se ponašanje muškarca i žene ne može objasniti samo odgojem, što se danas često zaboravlja. Kada se promatraju stilovi vođenja organizacija, muškarci primjenjuju stil “naredba i kontrola”, dok žene više vole pristup “team building”. “Žene direktori imaju veću želju da nešto stvore nego da pobijede. Žene više vole kompromise i dogovore te više poštuju tuđa mišljenja”, kaže Debra Burrell, psihologinja i trenerica pri Mars-Venus Institute u New Yorku. Suprotno tome muškarci obično misle da je traženje savjeta znak slabosti i da vođa mora imati sve odgovore. Žene su u prednosti kad treba motivirati zaposlenike, otvorenije su za pitanja i prijedloge, brže i spremnije priskaču u pomoć suradnicima, senzibilnije su prema etničkim skupinama te lakše i brže uočavaju probleme u poslovanju. S druge strane muškarci su samopouzdaniji i brže donose odluke. Menadžeri muškog spola vrlo lako sklapaju “kratkoživoće timove” koji moraju brzo riješiti neki problem, odnosno muškarci bolje funkcioniraju kada nešto treba napraviti odmah.

Podjela poslova
Odavno je poznato da su u komunikaciji i međuljudskim odnosima žene puno bolje. To može navesti na zaključak da ženama treba ostaviti taj dio posla, a pravi “analitički” posao dodijeliti muškarcu. Međutim, i taj je zaključak pogrešan. Žene stvari jednostavno rade drukčije. Konzultantska kuća Advanced Teamware provela je 1996. godine istraživanje koje je obuhvatilo više od 6000 menadžera. Istraživanje je obuhvatilo anonimne ocijene zaposlenika, nadređenih i podređenih te je proučavan niz menadžerskih sposobnosti, od rješavanja poslovnih problema do komuniciranja. Rezultati studije iznenađujući su za mnoge muškarce. Uvriježeno mišljenje da su žene slabije u intelektualnim aktivnostima, dakle u korištenju lijeve polutke mozga, potpuno je pogrešno: žene bolje koriste i lijevu i desnu stranu mozga. Od 31 testa ponašanja žene su postigle bolje rezultate od muškaraca u njih 28. Općenito, žene imaju samo jedan problem, a taj je: kako se izboriti s vlastitim frustracijama. U svim drugim slučajevima rezultati studije bili su takvi da navode na zaključak kako bi na čelu svake kompanije trebala biti žena.

činjenice

Delegiranje zaduženja
Osim što brže uočavaju probleme, žene su sklonije delegiranju zaduženja, a sklonije su i pohvaliti svaki dobar posao. Takvim će postupanjem žena stvoriti tim u kojem će se svatko osjećati nagrađenim, što je vrlo jeftin način okupljanja izuzetno motiviranih suradnika.

Idealan kandidat
Ako znamo da su žene dobre u međuljudskim odnosima, a ti su odnosi zaposlenicima na visokim i odgovornim funkcijama često su i važniji od plaće, žena kao vođa tima idealan je kandidat.

Komentirajte prvi

New Report

Close