Tradicija upotpunjena inovacijama

Autor: Sandra Mikulčić , 31. kolovoz 2012. u 22:00

Dimenzijama jednak svom prethodniku, lakši je, a težina mu je bolje raspoređena. Opremom i tehnološki daleko je napredniji

Treća generacija Audijeva premium kompakta, modela A3, na naše će tržište stići u rujnu. Nova uzdanica njemačkog proizvođača, agresivna vanjskog dizajna, zbir je mnogih tehnoloških novotarija.

Idealno za vozačice
Primjerice, nudi adaptivni tempomat s radarima: sam će vas vratiti u vaš trak uoči li da pogrešno skrećete u suprotan, izmjerit će je li parkirališno mjesto dovoljno veliko… Prvi put u kompaktnoj klasi kupci će na novom A3 moći naručiti komplet LED svjetala. “Strogom dijetom” novi je A3 na strateškim mjestima izgubio podosta kilograma. Lakši su mu motori, prednja osovina, sjedala. Kad se tome doda izrada kombinacijom više materijala, karoserija ovog 424 cm dugoga kompakta s trima vratima 80 kg je lakša od prethodne generacije pa automobil sada ukupno teži 1175 kg. Dakle, lakši je od konkurencije, a novoj je generaciji težina ujedno bolje raspoređena. Dorađena šasija podržava sportski stil vožnje – novi A3 je agilan, stabilan, dovoljno krut da omogući dinamičnu vožnju, ali ujedno i vrlo udoban. Dvolitreni benzinac sa 180 KS, uparen s preciznim i brzim 6-brzinskim ručnim mjenjačem, brzo reagira na zahtjeve vozača, poslušan je i predvidljiv.

Prepoznatljiv stil
Odmah nakon izlaska na tržište Audi će ponuditi i slabiji 1,4-litreni benzinac sa 122 konjske snagete 2,0 TDI od 150 KS. Razvija se i hibridni te izvedba na plin, no te su verzije za Hrvatsku još upitne. Naše će kupce zanimati izvedba Quattro, koja će biti dostupna uz 1,8 TFSI i 2,0 TDI, kao i novi motori. Poslije nam stižu 1,2 TFSI sa 105 konja, 1,4 TFSI sa 140 konja i 1,6 TDI agregat sa 105 KS. Za pojedine motore u ponudi će biti i 7-brzinski S tronic. U presloženoj unutrašnjosti iščitavamo Audijev prepoznatljiv stil – materijali i izrada kvalitetni, ergonomija uzorna, dizajn elegantan, ali smiren. Zaključak je da Audi i dalje prednost daje tradiciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close