Tehnički pregled za mišiće

Autor: Marija Birtić , 22. travanj 2010. u 22:00

Cybex metoda najsuvremenija je metoda za izokinetičku funkcionalnu dijagnostiku kojom se detaljno ispituje rad mišića i zglobova i provodi rehabilitcija

Iako se razornom utjecaju stresa pripisuje sve veći broj raznih fizičkih i psihičkih oboljenja, stres još uvijek nema dijagnozu s imenom i prezimenom. Uglavnom se govori o utjecaju na zdravlje srca, dišnih organa i imunološkog sustava, no stres u izuzetnoj mjeri utječe na lokomotorni sustav kojeg čine kosti, ligamenti, tetive, hrskavice i mišići koji zajedno tijelu daju osnovnu strukturu i sposobnost kretanja. Dr. Slobodan Kuvalja, voditelj Cybex centra za izokinetičku dijagnostiku, bavi se posebnim područjem izokinetičkih ispitivanja funkcija mišića i zglobova. Izokinetika je kombinacija primijenjene biomehanike i računalne tehnologije, a izokinetičko funkcionalno ispitivanje na uređaju Cybex trenutno je najobjektivniji postupak na području medicine za detaljnu dijagnostiku rada mišića i zglobova. Računalne analize testova omogućuju potpuni uvid u uzrok problema te istovremeno služe za ciljanu izokinetičku rehabilitaciju na Cybex uređajima.

Ključna je snaga mišića
Kroz 14 godina rada u Cybex centru dr. Kuvalja je sa svojim timom obavio oko 60 tisuća dijagnostičkih ispitivanja osoba od sedam do 95 godina starosti, različitih profila zanimanja iz svih socijalnih slojeva društva. ‘’Posljednjih pet godina porastao je broj mladih poslovnih ljudi koji imaju vrlo sličan anamnestički status: fakultetski su obrazovani, bavili su se sportom, posljednjih osam godina posvećeni su razvoju karijere i eventualno obitelji zbog čega ne stignu održavati sportske navike te su počeli osjećati da su fizički oslabili. To najčešće prepoznaju kad se ponovno tjelesno aktiviraju i dobiju bolove u križima ili koljenima, te smetnje u vratu i ramenima. Među našim pacijentima najviše zaposlenika iz financijskog i pravnog sektora, odvjetnika i arhitekata, a najmanje iz djelatnosti koje u poslu imaju fizičke aktivnosti“, navodi dr. Kuvalja. Snaga mišića je temelj aktivnog pokreta. Nedovoljna snaga ili poremećen odnos snaga među mišićnim grupama koje pokreću pojedine dijelove tijela otežava kretanje, preopterećuje zglobne hrskavice i ligamente te može izazvati artrozu zgloba, bol i nepokretljivost zgloba ili cijelog tijela. Liječenje putem Cybexa ubrzava rehabilitaciju za pet puta u odnosu na uobičajene načine liječenja a nakon izokinetičkog programa oporavka mišića dosegnuti učinci se zadržavaju od dvije do četiri godine, a uz primjereno vježbanje ponekad čak i do 10 godina. No, razornost stresa je neumoljiva.’’Prema dosadašnjim rezultatima naših istraživanja nedvojbeno je da dugotrajniji stres izuzetno nepovoljno i brzo utječe na gubitak snage i izdržljivosti mišića što dovodi do izrazitog narušavanja statičko dinamičkih odnosa u cijelom tijelu, osobito kralježnice i nogu te ramenog i vratnog dijela. Posebno je zabrinjavajuće da nakon utvrđenih poremećaja izokinetičkom dijagnostikom, te njihove potpune korekcije potvrđene ponavljanjem računalnih ispitivanja kao i subjektivnim osjećajem pacijenta, ponavljanje stresnog perioda u stanju je poništiti sve dosegnute oporavke u tijeku samo šest do 12 mjeseci”, ozbiljno podcrtava dr. Kuvalja. Svjetska zdravstvena organizacija je prije 10 godina stres na radnome mjestu proglasila svjetskom epidemijom. Iako bi možda pomislili kako bi anesteziolozi, kirurzi i ostali liječnici specijalisti koji svakodnevno u rukama imaju ljudske živote trebali biti češće žrtve razornog utjecaja stresa, dr. Kuvalja kaže da oni na ukupan broj pacijenata Cybex centra čine tek manji postotak u odnosu na menadžere, bankare, računovođe i slična zanimanja.

Servis za ‘mlade lavove’
Nedvojbeno je da je kontinuirana fizička aktivnost najbolja za rješavanje problema gomilanja stresa u organizmu. No, današnja tehnologija i organizacija posla teži da se čovjek sve manje kreće i da je sve ‘’na dohvat ruke’’ ili ‘’pritisak tipke“pa ćemo se i u budućnosti sve manje kretati. ”Zbog takvih spoznaja je suvremena medicinska struka razvila sustave za rano otkrivanje i brzo uklanjanje ovakvih poremećaja. Danas se izokinetičkim ispitivanjem sa sigurnošću od 90 posto otkrivaju poremećaji rada zglobova i mišića zbog kojih će pacijent dobiti artrozu kukova ili koljena ili oštećenje kralježnice kako u križima tako i u vratu i ramenima. Istom tehnologijom se takvi poremećaji točno i brzo otklanjaju i osigurava se višegodišnje pravilno funkcioniranje. U šali možemo rećida osim automobila ili perilice i naše organe za kretanje, a to su mišići i zglobovi cijelog tijela povremeno treba staviti na ’tehnički pregled’ i nakon toga na redoviti servis, jer rezervnih dijelova za sada nema“, s osmijehom će Kuvalja. Mnogi poslodavci ciljano biraju, ”mlade lavove“ koje će, kako kažu ”potrošiti“ već u svojim tridesetima ne računajući da su radni i životni vijek sve duži, a da posljedice intenzivnog kroničnog stresa mogu biti doživotne, a dokazano i fatalne. ”Osviješteni da ćemo živjeti duže moramo prihvatiti potrebu sve češćeg servisiranja tijekom sve dužeg puta.”, zaključuje dr. Kuvalja.

O stresu

Pogođen financijski sektor
Među pacijentima dr Slobodana Kuvalje najviše je pacijenata iz financijskog i pravnog sektora, a namjanje iz djelatnosti koji u poslu imaju fizičke aktivnosti

Epidemija novog doba
Svjetska zdravstvena organizacija je stres na na radnom mjestu proglasila epidemijom

Komentirajte prvi

New Report

Close