Slovenski sladak i aromatičan pjenušac punog okusa

Autor: Emina Šeremet , 26. veljača 2009. u 22:00

Istenič Desiree je pjenušac s okusom breskve izrađen klasičnom šampanjskom metodom

Šezdesete godine prošloga stoljeća smatraju se vrlo važnima za vinski biznis. Veliki vinski mag Robert Mondavi 1966. godine odredio je smjer kretanja globalnog vinskog biznisa, osnovavši vinski podrum u Oakvilleu kako bi dostigao vrhunsku kvalitetu vina.

Dvije godine poslije Janez Istenič napravio je svoju prvu bocu pjenušavog vina klasičnom metodom u Staroj Vasi na Bizeljskem u Sloveniji. Nazvao ju je po svojoj prvoj kćeri Barbari koja je rođena te godine. Težeći vrhunskoj kvaliteti, Janez Istenič išao je stopama Roberta Mondavija iako su trendovi na tim prostorima u to doba bili sasvim drukčiji. Danas obitelj Istenič posjeduje 5 hektara vinograda, a uzgajaju chardonnay, sauvignon, chardonnay, crni, sivi i bijeli pinot, rizling i druge sorte. Zbog posebno povoljnih agroklimatskih uvjeta sezona sazrijevanja grožđa postaje sve duža i povećava se odnos između sunčanih dana i hladnih noći. To ujedno znači idealan omjer šećera i kiselina u vinu što osigurava izvrstan potencijal za proizvodnju pjenušavog vina. Delikatni mineralni okus Isteničevih pjenušaca nastaje i zbog posebnog tla bogatog sedimentima silikata. Ovaj Desirée koji su nam preporučili u zagrebačkoj vinoteci Vrutak aromatizirani je bijeli pjenušac s okusom breskve. Izrađen je klasičnom šampanjskom metodom od nekoliko pažljivo odabranih sorti grožđa. Punoga je okusa, poprilično sladak i aromatičan. Zasigurno će naići na odobravanje kod pripadnica ljepšeg spola. Izvrstan omjer cijene i kvalitete.

Vinska karta

Istenič Desiree
Stara Vas na Bizeljskom
Najbolje pristaje uz: poslužite ga kao aperitiv, uz laganija (ljetna) jela, salate, a Gastro.hr preporuka su američke palačinke s grožđicama i cimetom
Alkohol: 12%
Temperatura serviranja: 5-8°C
Cijena: 80 kuna

Komentirajte prvi

New Report

Close