Šezdesete godine prošloga stoljeća smatraju se vrlo važnima za vinski biznis. Veliki vinski mag Robert Mondavi 1966. godine odredio je smjer kretanja globalnog vinskog biznisa, osnovavši vinski podrum u Oakvilleu kako bi dostigao vrhunsku kvalitetu vina.
Dvije godine poslije Janez Istenič napravio je svoju prvu bocu pjenušavog vina klasičnom metodom u Staroj Vasi na Bizeljskem u Sloveniji. Nazvao ju je po svojoj prvoj kćeri Barbari koja je rođena te godine. Težeći vrhunskoj kvaliteti, Janez Istenič išao je stopama Roberta Mondavija iako su trendovi na tim prostorima u to doba bili sasvim drukčiji. Danas obitelj Istenič posjeduje 5 hektara vinograda, a uzgajaju chardonnay, sauvignon, chardonnay, crni, sivi i bijeli pinot, rizling i druge sorte. Zbog posebno povoljnih agroklimatskih uvjeta sezona sazrijevanja grožđa postaje sve duža i povećava se odnos između sunčanih dana i hladnih noći. To ujedno znači idealan omjer šećera i kiselina u vinu što osigurava izvrstan potencijal za proizvodnju pjenušavog vina. Delikatni mineralni okus Isteničevih pjenušaca nastaje i zbog posebnog tla bogatog sedimentima silikata. Ovaj Desirée koji su nam preporučili u zagrebačkoj vinoteci Vrutak aromatizirani je bijeli pjenušac s okusom breskve. Izrađen je klasičnom šampanjskom metodom od nekoliko pažljivo odabranih sorti grožđa. Punoga je okusa, poprilično sladak i aromatičan. Zasigurno će naići na odobravanje kod pripadnica ljepšeg spola. Izvrstan omjer cijene i kvalitete.
Vinska karta
Istenič Desiree
Stara Vas na Bizeljskom
Najbolje pristaje uz: poslužite ga kao aperitiv, uz laganija (ljetna) jela, salate, a Gastro.hr preporuka su američke palačinke s grožđicama i cimetom
Alkohol: 12%
Temperatura serviranja: 5-8°C
Cijena: 80 kuna
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu