Recenzija: Ford Kuga potpuno prilagođena 
’hi-tech’ vremenu

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2013. u 08:00
Press foto

Izuzetno mi se dopao fantastičan volan koji odlično leži u ruci i jako “lagano” reagira na okretanje.

Piše: Igor Belošić, dipl.ing., general Manager SunChemical Croatia (Sun Chemical Printing Ink Corporation)

Prije početka moram biti potpuno otvoren – nisam "auto tip osobe". Ne znam, niti me zanima, koliko ima kwh (konjskih snaga), što je to aktivni ovjes ili još nešto od sličnih "muških" tema i izraza. Također, svejedno mi je "tko kaj vozi", je li mu auto kupio tata ili ga je sam zaradio…

Osobno nemam problema voziti Opel Corsu ili Porschea i, samo po sebi razumljivo, naravno da bih radije vozio Porschea nego "jugića" kada bi se "imalo"…

S druge strane, koliko me auti ne zanimaju kao objekt žudnje, toliko u njima uživam koristeći ih svakodnevno u poslovne svrhe. Kako mi je posao direktno povezan s puno putovanja te prelazim preko 70.000 kilometara godišnje u posljednjih 10-ak godina, oduševio sam se kada sam saznao da ću dobiti priliku testirati i recenzirati Ford Kugu jer to jest upravo tip vozila koji volim i vozim posljednjih godina – moderan SUV od kojeg očekujem maksimum poslovnog komfora i optimum za sportsko-obiteljske vikende i slobodno vrijeme.

Obiteljski izlet

Na početku sam se "pohvalio" da ne znam koliko je moj model imao konja, ali mogu reći da vuče izvrsno (6 brzina, klasični mjenjač, diesel motor…). Kako sam odradio i obiteljski izlet u Mariju Bistricu imao sam nekoliko dobrih pretjecanja po zavojitoj cesti gdje mi je Kuga ulijevala potpuno povjerenje. Auto stvarno poleti kad se pritisne… Čista petica u ovom segmentu. Tako želim da mi se auto ponaša kada je potrebno. Dizajn unutrašnjosti je kao i svaki dizajn pitanje osobnog ukusa (a o istima se ne raspravlja), ali Kuga je tako "napucana" da će se, zasigurno, svidjeti širokoj populaciji zaljubljenika u automobile. Moja supruga (koja spada u tu populaciju) jednostavno je rezimirala: auto je vrhunski posložen iznutra!

Izuzetno mi se dopao fantastičan volan koji odlično leži u ruci i jako "lagano" reagira na okretanje. Također, vozačko sjedalo (nažalost nisu bila kožna) vrlo je udobno i dobro drži mojih stotinjak kilograma. A sada malo o fantastičnim, modernim sitnicama koje ovaj auto pomalo pretvaraju u videoigricu. Naime, na preglednom displeju je putno računalo koje mjeri "sve i svašta" i omogućuje dosta zabave. Ono što je mene oduševilo jest pregled "inteligentnog 4wd" pogona gdje se vidi koji su kotači, i koliko, u pogonu te tlocrt vozila na kojem su označena sva svijetla koja su u funkciji. Jednostavno sjajno!

Parkirni senzori

Sitnice, sitnice ili kako bi Englezi rekli "the devil is in details". Svjetlo u kabini jest pravo, bijelo te omogućuje čitanje bez ikakovog naprezanja. Takvo nešto mi je jako bitno jer često, pogotovo u gradskim gužvama ili zastojima, čitam poslovne materijale, a gotovo četiri i pol mjeseca godišnje je nakon 16:30 sati totalni mrak.

Parking senzori su dobri i precizni te rade na principu zvučnog signala i prikaza na ekranu. Kako sam naviknut na parking kameru ne mislim o njima ništa posebno, ali kolega kojeg sam provozao komentira da su izvrsni. Apsolutno najbolje u vozilu mi je izuzetno pregledna "šofer šajba" i, ali istinski, vrhunski brisači: ogromni, veliki, kamionski…Na povratku iz Zagorja oprao nas je pljusak i ostali smo zadivljeni kako brisači rade. Perfektno!

Beskontaktni ključ radi izvrsno (ali tako sam i očekivao) te je dobra fora da se nogom može aktivirati senzor za otvaranje prtljažnog prostora – vrlo praktično ako su ruke pune vrećica ili zauzete. Nogom otvaraš "gepek"! Također, dobar detaljčić su i mala svjetla kod vanjskih retrovizora, a koja se pale kada se auto ugasi i otvore vrata: super u mraku jer osvijetle neposrednu okolinu vozila gdje stajemo nogama. Prava pomoć uz opciju da se mogu isključiti ako ne želimo da se pale.

Obiteljsko-poslovno vozilo

Vanjski dizajn Kuge je moderan, svemirski. Testni model je bio bijele boje (s nekim šljokičastim efektom) i dosta pogleda je privukao u divno, proljetno prijepodne na prilazima zagrebačkoj špici na kojoj smo supruga i ja odradili kavice i ručak. Potpuno očekivano Kuga je dovoljno velika da spremite dječja kolica, sjedalice i ostalu opremu. Nisam bio u prilici isprobati Kugu u nekoj "off road" opciji, ali sam siguran da bi se dobro nosio sa šljunkom, malo blata i snijegom kojeg često ima na našim i bosanskim cestama. To je upravo ono što i očekujem od SUV vozila – osjećaj sigurnosti u teškim uvjetima na cesti!

Suma sumarum – Kuga jest vozilo u kojem se mogu zamisliti da provodim puno vremena putujući poslom po zemlji i inozemstvu, ali i koristeći ga za opuštene obiteljske izlete, skijaške vikende i jednostavnije "off road" aktivnosti. U potpunosti se dobro snalazi i dok bliješti na Zrinjevcu i dok se penje kroz mećavu na Platak. Tako je Kuga pravo moderno obiteljsko-poslovno vozilo potpuno sukladno hi-tech vremenu u kojem živimo. 

Napisao: Igor Belošić, general manager SunChemical Croatia, Sun Chemical Printing Ink Corporation

  • U galeriji fotografija pogledajte kako izgledaju interijer i eksterijer te u kojim bojama dolazi nova Ford Kuga

 

Komentirajte prvi

New Report

Close