Preko interneta do diplome na Oxfordu

Autor: Majda Žujo , 27. prosinac 2010. u 22:00

Cijene studija preko internetske mreže niže su u odnosu na tradicionalno studiranje, a izbjegavaju se i ostali troškovi poput kupnje knjiga ili troškova života u mjestu studija

Jedan od najpopularnijih online programa u svijetu svakako su MBA studiji, a prvu akreditiranu online MBA diplomu ponudio je Aspen University Online još 1987. godine. Za dobivanje online MBA diplome u prosjeku je potrebno dvije godine, a trajanje ovisi o školi, programu, ali i samom studentu. Školarina tog studija ovisi o tome je li riječ o privatnoj ili državnoj ustanovi te koliko je neka ustanova poznata i priznata. Općenito, cijene online studiranja su zbog manjih troškova niže od tradicionalnog studiranja, a većina materijala i knjiga se preuzima online, bez plaćanja.

I domaći se uključuju
Također ako se tome pridoda cijena smještaja i troškovi života za vrijeme studiranja na nekom inozemnom sveučilištu, evidentno je kako je online studiranje puno isplativije, barem financijski. Ipak, iako je jeftinije, online studiranje daleko je od besplatnog. Školarine za online MBA studije uglavnom se kreću od 5000 pa sve do 70.000 eura. Tako na 250 akreditiranih online MBA programa, koje je usporedio GetEducated.com, grupa koja se bavi procjenom i rangiranjem online programa u SAD-u, prosječna cijena studija iznosi oko 16.000 eura, dok programi akreditirani na Association to Advance Collegiate Schools of Business u prosjeku stoje 25.000 eura. Kada se uspostave u Hrvatskoj, online studiji vjerojatno bi mogli biti zanimljivi stranim studentima i onima koji ne žive u gradovima gdje postoje sveučilišta te onima koji zbog posla i obveza nisu u mogućnosti pohađati tradicionalne programe. Ipak, domaćim studentima vjerojatno će i dalje biti zanimljivije izabrati neki od poznatijih inozemnih online studija, a takve mogućnosti su već sada velike. Neka od poznatijih sveučilišta koja nude online obrazovanje su Oxford, University of British Columbia, University of Liverpool te Universitiy of Phoenix, koje je ujedno i američko sveučilište s najviše MBA online studenata. Jedna od prvih visokih škola u Hrvatskoj koja je razvila e-učenje, a teži i uspostavi online studija, jest Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM). Kako kaže Marija Perić, suradnica za marketing i odnose s javnošću ZŠEM-a, cjelovit online studij za sada nije u pripremi, ali svakako ga planiraju uvesti.

Učenje na daljinu
“Imamo razvijene WebCT platforme za učenje na daljinu, a postoji nekoliko kolegija za koje su snimljena online predavanja, dok ih je nekoliko u pripremi.” Na ZŠEM-u se priprema i takozvani Objective MBA program koji osobama omogućuje da slušaju kolegije vikendom ili nakon posla, također preko interneta. No dio nastave ipak se mora izvoditi fizički. I Sveučilište u Zagrebu u svom programu već sada ima velik broj e-kolegija, a neki od njih dobili su i nagrade za najbolje kolegije u akademskoj godini 2009./2010. Tako je prva nagrada za najbolji e-kolegij dodijeljena kolegiju Otvoreno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a nagrađeno je još pet kolegija.

Sustav za učenje

LMS za sigurnost podataka
Nastava koja se odvija preko interneta, nastavni sadržaji koji se koriste i sve ostale aktivnosti najčešće su smješteni unutar sustava Learning management (LMS). LMS je sustav za učenje koji u sebi sadrži registraciju korisnika, njihovo praćenje, davanje materijala korisnicima, omogućuje provjeru znanja te se brine o sigurnosti podataka. Također omogućuje administratorima da se za svakoga pojedinoga korisnika definira razina pristupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close