Njegovo srce više nije motor nego računalo

Autor: Vladimir Nišević , 14. rujan 2015. u 22:00
Press photo

U novom svijetu, gdje računala upravljaju našim životima pa tako i našim vremenom koje provodimo u automobilima, Audi A4 je i više nego položio test.

Oštrije linije prednje maske i pregršt "high tech" dodataka prije rezerviranih za model A8 bio bi kratak opis novog Audija A4.

Potpuno prilagođen Audijevoj filozofiji poslovnog automobila za srednji menadžment ili vlasnike manjih obiteljskih tvrtki, novi Audi A4 osvaja svojim interijerom prije nego vanjštinom, koja kao da namjerno želi naglasiti kako se radi o dalekoj jeftinijem automobilu nego što on to zaista jest. Ovaj izgledom nenametljivi automobil, visokih voznih performansi, zapravo je više namijenjen ubijanju vremena prilikom stajanja u gradskim gužvama nego naganjanju po uskim gorskim cestama.

Kao i većina automobila premium klase novi A4 vožnju po autocesti ili gradu ustvari čini "dosadnom", ali bez i jedne ozbiljne zamjerke – koju bi mogao pronaći tek veliki poznavatelji automobila. Za poslovne novinare koji su imali priliku testirati novi Audi A4 prošli tjedan u Veneciji (prije nego što su ga na test dobili autonovinari o.p.a.) vožnja po lokalnim cestama oko Trevisa i autocesti od venecijanske zračne luke Marko Polo do vinarije Conte Collato bilo je iznenađujuće i uzbudljivo iskustvo – ne toliko vožnje koliko upoznavanja sa svim "gumbićima" unutar oko 75.000 eura vrijednoga vozila. 

More high-tech noviteta
Jer od početka testne vožnje pa sve do kraja najmanje zabavni dio bilo je pritiskanje gasa (na koje uostalom ako je pretjerano upozorava i displej koji se projecira na prednje staklo). Daleko veći izazov bilo je u relativno kratkom vremenu otkriti sve mogućnosti automobilskog računala koje još jedino autonomno ne upravlja vozilom dok se bez zamjerke brine o svemu ostalom. Navoditi sve o snazi motora, konjskim snagama i sl., čini se malo bespredmetno u trenutku kada se na displeju nacrta zelena noga na papučici gasa koja upozorava vozača kako vozi 20 kilometara na sat više od zakonski dopuštene brzine. Naime, novi A4 savjesno očitava znakove po putu i signalizira vam dopuštenu brzinu tolerirajući prekoračenje od 15 kilometara na sat.

Automobil spojen na wi fi, osim što je hot spot za vaš mobitel koji se također USB-om spaja s vozilom, precizno učitava i "google maps" te vas navodi do vašeg odredišta na način da ponekad imate osjećaj kako cestu nije ni potrebno gledati.  Trozonska klima, Bang&Olufsen Sound System, Audi tablet za zadnja sjedala, ambijentalno prilagodljivo LED svjetlo unutar vozila… čine vožnju novim A4 ugodnom, ali i pomalo svemirskom. Ako se u obzir uzme pomalo hrabra, ali i sve više istinita premisa kako srce automobila više nije motor (na veliku žalost svih zaljubljenika u oktane) nego računalo, onda je i A4 prošao s odličnom ocjenom. 

'Mamac' za kupce
Kao i kod svake premium klase, motor je doveden do savršenstva – niska potrošnja, niska emisija CO2, maksimalna snaga…, ali računalo je ono što novi A4 čini primamljivim za kupnju. U njemu biste rado i smireno stajali u gradskoj gužvi, otišli na poslovno putovanje ili odveli obitelj na izlet. U novom svijetu, gdje računala upravljaju našim životima pa tako i našim vremenom koje provodimo u automobilima, A4 je i više nego položio test.

Komentirajte prvi

New Report

Close