Najveći svjetski filantrop je Warren Buffet, a hrvatski Ante Vlahović

Autor: Antonela Zečević , 08. kolovoz 2008. u 06:30

Poslovni ljudi diljem svijeta osjećaju odgovornost da dio svog uspjeha vrate u zajednicu iz koje su potekli, kod nas je takav angažman tek u povojima, no prvi donatori već se pojavljuju

Što je to što neko društvo čini humanim i civiliziranim nego njegova pomoć potrebitima. Tako se i u Hrvatskoj nakon rata te pretvorbe i privatizacije počinju javljati prvi znaci brige za one koji sami sebi ne mogu pomoći. Naravno da se mnogi pitaju za pobude takvih koraka, odnosno radi li se to zbog “odbijanja od poreza“ ili da bi se imena filantropa pojavljivala u ovakvim novinskim tekstovima. No, takva aristotelijanska zavrzlama baš i nije neka prepreka ako se ostvari dobrobit za pojedinca pa tako i cijelu zajednicu ili obrnuto. Ipak, nije samo davanje novca u dobrotvorne svrhe filantropija. Mnogi će u nedostatku istoga, a iz potrebe da pomažu, darivati svoje vrijeme ili primjerice svoje znanje, ali takvi se činovi ne mogu kvantificirati. Stoga, oni koji se mogu izmjeriti zauzimaju pozornost. Uspostavom modela tržišnog gospodarstva privatni sektor je u svojim rukama akumulirao veliku moć i kapital pa postoji i vjerovatnost osjećaja odgovornosti prema zajednici koja je takav “status“ i omogućila. Kakogod bilo, velike su korporacije u maloj Lijepoj Našoj najveći donatori te na takva hvale vrijedna doniranja i treba svako malo podsjećati. Unatoč činjenici da domaće tiskovine ne krase naslovi kao što je darivanje u dobrotvorne svrhe 15 milijuna dolara od Angeline Jolie i Brad Pitta kojeg su zaradili prodajom fotografija svoje novorođenčadi, i Hrvati su ponosni vlasnici milijunskih iznosa danih u dobrotvorne svrhe. Najveću osobnu humanitarnu donaciju u Hrvatskoj je dao Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe. Milijun eura u dionicama Adris grupe dao je za pomoć nezbrinutoj djeci te starim i nemoćnim osobama.

Korporativne donacije
Pionir doniranja u dobrotvorne svrhe bila je Zagrebačka banka. Prema podacima portala Donacije.info, Zaba je najveći pojedinačni korporativni donator u 2007., a za to je primila i nagradu. Unatrag šest godina putem javnih natječaja ta je banka donirala ukupno 17 milijuna kuna. Da s velikom moći koju donosi novac dolazi i velika odgovornost, ponajbolje svjedoči obitelj Lukšić. Podsjetimo, Andronico Lukšić je do svoje smrti bio je najbogatiji Hrvat u svijetu te je često i izdašno donirao. Tu plemenitost je nastavila i njegova obitelj osnivanjem zaklade za stipendiranje hrvatskih studenata na sveučilištu Harvard. Dijele šest stipendija u vrijednosti od 60 tisuća dolara za poslijediplomski studij na Kennedy School of Government na tom prestižnom sveučilištu. Sa po 40 tisuća kuna u obliku deset stipendija godišnje studente pomaže i Ina. Osim toga, naftna kompanija putem natječaja bira projekte za koje izdvaja ukupno oko šest milijuna kuna. I Podravka ima svoju zakladu za stipendiranje učenika putem koje svake godine stipendije dobiva deset dodiplomskih i deset poslijediplomskih polaznika. U temeljni kapital zaklade Podravka je uplatila 400 tisuća kuna. T-HT je u prošloj godini donirao 4,5 milijuna kuna te unazad dvije godine iznos namijenjen donacijama u prosjeku povećavaju za milijun kuna. Od 2002. za čišćenje Hrvatske od mina Vipnet je donirao ukupno 4,3 milijuna kuna. Osim toga, Vipnet svake godine za razne svrhe donira oko dva milijuna kuna. Kao i svaka kompanija koja drži do svoje reputacije, i Pliva je na 85. obljetnicu svog postojanja obećala izdvojiti još veći iznos namijenjen dobrotvornoj svrsi, dok je u 2004. i 2005. godini donirala po šest milijuna kuna. PBZ je putem svog programa društvene odgovornosti pod nazivom “Prijatelj” prošle godine donirala 5,8 milijuna kuna.

Američki donatori
Kako se to radi u najvećem svjetskom gospodarstvu, pokazujue niz primjera, a listu najvećih objavio je web portal businesspundit.com. Najveći među najvećima je svakako kontroverzni milijarder i vlasnik Berkshire Hathawayja Warren Buffett. Čovjek koji zna s novcima, a koji je svoju karijeru započeo kao raznosač novina u kasnijim godinama donirao je čak 31 milijardu dolara, i to Fondaciji Bill & Melinda Gates. Sredstva su namijenjena poboljšanju obrazovanja u SAD-u kao i podizanju zdravstvenog i životnog standarda. Poznat kao izdašan donator, i sam je osnovao nekoliko fondacija kao što su Howard G. Buffett Foundation, Susan Thompson Buffett Foundation i NoVo Foundation, koje podupiru očuvanje reproduktivnog zdravlja diljem svijeta. Uz njega, najveći svjetski donatori upravo su spomenuti vlasnik Microsofta Bill Gates koji je zajedno sa suprugom Melindom dosad u razne humanitarne svrhe donirao više od 13 milijardi dolara. Naravno, tu je i jedan od najvećih svjetskih investitora George Soros, koji je osnovao mrežu izvanvladinih organizacija koje podupiru humanitarne projekte, borbu za ljudska prava i nezavisnost medija, a u te svrhu dosad je uložio više od 6 milijardi dolara. Među velikim američkim donatorima je i Donald Bren, vlasnik četiri milijarde dolara vrijedne Bren Company čija je osnovna djelatnost izgradnja stambenih nekretnina. Svojim novcem je htio ostaviti trag na edukaciju i istraživanja koja se bave očuvanjem ugroženih vrsta i njihovih staništa. Bren je darovao čak 20 milijuna dolara Irvine Ranchu, a redovito i diskretno daruje imovinu umirovljeničkim domovima i školama. Bernard Osher, osnivač Golden West Financiala, sa suprugom i obitelji, osnivač je Fondacije Bernard Osher u koju su “usuli” 700 milijuna dolara. Ona podupire visoko obrazovanje, umjetnost i medicinu.

Filantropi iz Silikonske doline
Osher je utemeljio program stipendiranja za ljude koji su prešli pola stoljeća života, a žele se obrazovati. Vlasnik čak 11 biomedicinskih kompanija vrijednih 2,2 milijarde dolara, Alfred Mann novac planira namijeniti medicinskim istraživanjima. Michael Dell osnivač i vlasnik Dell Computersa sa suprugom Susan osnivač je Michael and Susan Dell Fondacije. Široke su ruke prema svom rodnom Teksasu gdje su 1,2 miljarde dolara dali za obrazovanje i dječje programe, a pet milijuna dolara su dali za pomoć žrtvama uragana Katrina. Među najdarežljivijim Amerikancima je i Ruth Lilly, velika ljubiteljica umjetnosti i književnosti koja je malom društvu ljubitelja poezije darovala 100 milijuna dolara. Također, svake godine daje nagradu za postignuća u umjetnosti i književnosti u vrijednosti od 100 tisuća dolara. Michael Bloomberg, 108. gradonačelnik New Yorka i vlasnik medijsku kuće Bloomberg LP, tihi je donator koji s iznosom od 140 milijuna dolara svake godine podupire obrazovanje, javno zdravstvo, umjetnost i javne usluge. Među najvećim donatorima je i Veronica Atkins, udovica Roberta C. Atkinsa, koja se zbog traumatičnog djetinstva provedenog u Rusiji odlučila koncentrirati na pomaganje ruskoj siročadi. Utemeljila je i Fondaciju dr. Robert C. i Veronica Atkins čiji je cilj borba protiv debljine i dijabetesa. Osnivač eBaya Jeff Skoll, utemeljio je Fondaciju Skoll u koju je uložio 250 milijuna dolara u dionicama eBaya. Fondacija ih koristi za garantiranje 30 milijuna dolara zajmova kojima podupire privatno poduzetništvo za siromašne. Također, Sveučilištu u Torontu je dao 7,5 milijuna dolara kako bi daroviti studenti mogli dobiti stipendije.

Celebrity filantropi

Na listu poznatih svjetskih filantropa i donatora uvršten je i Ted Turner, kontroverzni osnivač CNN-a koji posjeduje nekoliko vlastitih humarnitarnih zaklada, a najveća pojedinačna donacija je uplata milijardu dolara organizaciji Ujedinjenih naroda. Na listi je, na 14. mjestu, i suosnivač Paul Allen koji također posjeduje više vlastitih zaklada Paul G. Allen Family Foundation kroz koju svake godine uplaćuje 30 milijuna dolara za razne humanitarne i medicinske svrhe. Prva žena koja je, prema magazinu Forbes, zaradila više od milijardu dolara, književnica J. K. Rowling, osnivačica je humanitarne zaklade Volant Charitable Trust koja s godišnjim budžetom od oko 5 milijuna dolara pomaže u borbi protiv siromaštva i socijalne diskriminacije. Odmah iza nje na listi velikih svjetskih filantropa je televizijska zvijezda Oprah Winfrey koja godišnje izdvaja 50 milijuna dolara za edukaciju djece, žena i ugroženih obitelji. Jedan od najvećih holivudskih filantropa je Paul Newman, veliki glumac i vozač autotrka iz hobija, koji je tijekom karijere u razne svrhe darovao više od 90 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close