Na ZagrebDox dolazi i Čopor, pobjednik Sundancea

Autor: Saša Paparella , 28. siječanj 2016. u 22:00
Film Ljudski sniman je u više od 80 zemalja, sudjeluje 2000 ljudi

Organizator najavljuje više od 160 filmova, a zagrijavanje počinje već 12. veljače.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u svom će ovogodišnjem izdanju, od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol, prikazati više od 160 filmova, od kojih će se tri iz međunarodne konkurencije moći pogledati tjedan dana prije samog početka festivala, u trodnevnom programu zagrijavanja pod nazivom Zaljubite se u dokumentarce.

"Krećemo s najavnim programom od 12. do 14. veljače, kojim želimo privući i publiku koja možda ne gleda dokumentarne filmove i motivirati ih da dođu na festival", rekao je  najavljujući festival direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski konferenciji za novinare. Ovogodišnji izbor filmova napravljen je između njih dvije tisuće. "Imamo veliki i jako dobar program, filmove kandidirane za Oscara, dobitnike Sundancea i IDFA-e te one koji su bili na festivalima u Veneciji i Cannesu", najavio je Puhovski.

 

2tisuće

filmova bilo je na raspolaganju za finalni odabir programa

Novost 12. izdanja festivala su programi "Rusi dolaze" s devet filmova o današnjici bivših država Sovjetskog saveza te "Djeca mijenjaju svijet", s filmovima koja su djeca, sirijski izbjeglice snimili na dvjema radionicama – u Jordanu i u Beču.   "Mediji su preplavljeni sjajno napravljenim izvještajima profesionalaca s BBC-a i CNN-a o temi, no nas zanima kako klinci koji najviše stradavaju doživljavaju taj svijet", napomenuo je Nenad Puhovski.

Program "Zaljubite se u dokumentarce" iz međunarodne konkurencije, u kojoj je 24 filma, donosi tri atraktivna naslova – pobjednički film Sundancea Čopor, spektakularni dokumentarac o čovječanstvu Ljudski te južnokorejski kino-hit Ljubavi, ne prelazi tu rijeku. Američki Čopor nevjerojatna je priča o newyorškoj obitelji čija djeca gotovo nisu nikada izašla iz stana, život doživljavaju putem filmova, a kada napokon izađu na ulicu to opisuju kao 3D doživljaj.  Film Ljudski je trosatni dokumentarac Francuza Yanna Arthus-Bertranda, u kojem daje svoje viđenje čovječanstva. Film je sniman u više od 80 zemalja, kroz razgovore s oko 2000 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close