Guštanje u talijanskim jelima

Autor: Antonela Zečević , 02. travanj 2009. u 22:00

U užurbanom okruženju zagrebačke Radničke ulice otvorena je oaza mira i zdrave kuhinje

U užurbanom okruženju novog zagrebačkog poslovnog središta, Radničke ulice, otvorena je oaza mira i zdrave kuhinje, restoran Vapiano. Glavna značajka ovog restorana svakako su uvijek svježe namirnice dok se kuhinja temelji na kontinentalnim talijanskim jelima. U ugodnom ambijentu gosti mogu birati između raznovrsnih tjestenina, pizza iz krušne peći napravljenih prema vlastitoj recepturi kao i raznovrsnih svježih salata, a gost može nadgledati proces pripreme jela na maslinovom ulju. Gosti također individualno biraju umake i začinsko bilje koje žele u obroku, a priprema jela ne traje više od pet minuta.

Pregovori za nove lokacije
Inovativni koncept Vapiano restorana nastao je u Njemačkoj u Hamburgu 2002 godine., a osmislio ga je Kent Hahne. Prije Vapiana, Kahne je bio uz svog brata glavni europski franšizer za McDonald’s. Nakon što se zasitio posla u fast food industriji, pokreće Vapiano koncept i franšize prodaje diljem svijeta. Lanac sada broji 52 restorana diljem Europe, SAD-a i Bliskog istoka, a posljednji je otvoren upravo u Zagrebu. Na globalnoj razini je planirano otvaranje još stotinjak restorana dok će ih se u Hrvatskoj otvoriti još najmanje pet. “Pregovori za sve četiri lokacije su pri završetku, a u Zagrebu ćemo otvoriti još dva restorana dok ćemo po jedan otvoriti u Splitu i Rijeci”, rekao je Mladen Eror direktor i partner Vapiana za Hrvatsku. On i još dvojica partnera, Branimir Lalić i Saša Trišić preuzeli su franšizu za Hrvatsku. Svoj su zanat “pekli” u McDonald’su radeći na čelnim mjestima za regiju Jugoistočna Europa. Pripreme za osvajanje hrvatskog tržišta trajale su dvije godine, a investicija u svaki restoran kreće se oko dva milijuna eura. Ipak, Eror kaže da se ne boji krize. “Vapiano restorani unatoč krizi i recesiji koja pogađa cijeli svijet bilježi odlično poslovanje”, objašnjava. Glavni razlozi zašto je tomu tako su dakako kvalitetna hrana, brza usluga, ugodan ambijent ali i iznimno pristupačne cijene. “Ljudi nakon napornog radnog dana sada mogu doći na mjesto za guštanje i upijati ugodne mirise i to je ujedno i razlog zašto nemamo dostavu. Nakon što jedu mogu popiti kvalitetno vino koje neće preplatiti i opustiti se u dijelu namjenjenom za lounge bar.” dodaje.

Opušteno kroz život
Ime restorana Vapiano dolazi od talijanske uzrečice koja u prijevodu znači “Tko opušteno ide kroz život, živi zdravije i dulje”. Taj talijanski stil života preslikan je i na unutarnje uređenje restorana. Svi restorani na svijetu su uređeni prema visokom standarsu. Vizualni koncept osmislio je nagrađivani milanski dizajner Matteo Thun. Zamislio ga je kao veliku pozornicu malih specijaliteta. Karakteriziraju ga velike prostorije sa staklenim stijenama. Zidovi su od mramora i prirodnog kamena, a središte svakog restorana jest integrirano stablo stoljetne masline koje su simbol mediteranske kuhinje. Kuhinje su opremljene najmodernijim tehnologijom, a u njima radi educirano osoblje. “Pedeset zaposlenika zagrebačkog restorana je završilo obuku u Vapiano restoranima u Beču i Münchenu, a trajala je dva mjeseca. Osoblje za sve ostale hrvatske restorane bit će istrenirano u zagrebačkom restoranu”, rekao je Eror.

Komentirajte prvi

New Report

Close