Gastrofej 2012. – Japanska legenda u europskom sjaju

Autor: Veljko Barbieri , 05. srpanj 2012. u 22:00

U suradnji s PBZ Cardom i American Express karticom biramo najbolji poslovni restoran, a ovoga puta predstavljamo Takenoko i Balon

Još živi u sjećanju staroga Japana legenda koja govori kako je nakon potpisanog primirja, u znak prijateljstva, kineski car poslao japanskom caru na dar mladunče pande, simbol Kine i Dalekog istoka, te da ga je japanski vladar toliko zavolio da je u vrtovima oko svoje palače u Kyotu dao posaditi šumu bambusa kako bi njegova panda mogla uživati u svojoj omiljenoj poslastici, mladim bambusovim izdancima, koje Japanci zovu Takenoko. Mala je panda zbog ljubavi prema bambusu dobila ime Takenoko pa se zadovoljna i puna trbuha i ona preselila u legendu.

Legenda o maloj pandi
Zagrebački restoran Takenoko vlasnika Tomislava Đačića i voditelja Marija Mindera, u zagrebačkoj Novoj Vesi 17., koji je kroz desetljeće postojanja osvojio ukus poslovnog i gurmanskog Zagreba tako da je prije dvije godine dobio i blizanca na Radničkoj cesti, gastronomski je potomak japanske legende o maloj pandi, prepričane na suvremen restoraterski način koji objedinjuje iznimno zdravu izvornu japansku kuhinju, s azijskom i planetarno prihvaćenom fusion kulinarikom, svoj strogi ali topli, asocijativno smurajski interijer, s elitnim jelovnikom prilagođenim kuhinjskim inventarom i kuhinjom, ali u suvremenom zapadnjačkom ruhu. Tako restoran Takenoko na simboličan način objedinjuje i miri svjetove kao što je to davno učinila mala carska panda. Da bi okusi i mirisi jela dobili tu pomalo mitsku dimenziju, zaduženi su majstori Moto Mochizuki, šef upućen u tajne drevnih sushija, sashimija i japanske kuhinje, te meštri Mario Starman i Nenad Stošić, znalci u pripremanju toplih jela i cijeloga kulinarskoga kaleidoskopa fusion kuhinje, zastupljenog u jelovniku Takenoka.

Stalno usavršavanje
Koliku pažnju u Takenoku pridaju stalnom usavršavanju jelovnika i njegovu usuglašavanju s uvijek novim i dinamičnim suvremenim standardima govori i to da cijela posada Takenoka svake godine obilazi sebi srodne restorane po svim europskim gastronomskim metropolama, odakle u Zagreb stalno stižu i izvorne namirnice bez kojih je nemoguće zamisliti japansku, istočnjačku i fusion kuhinju. U Takenoku se zbog toga na vrstan način prepleću sushiji, sahimiji, tempure i tapenyakki japanski roštilji, s nizom tajlandskih jela pripremljenih u woku, ili pak dio jelovnika koji vas vodi kroz suvremenu gastronomsku pustolovinu fusiona, otvoreni gastronomski kaleidoskop u kojem podjednakom snagom zrače jela od povrća, mesa i ribe, predjela i slastice, elegantna karta aperitiva, koktela, sokova i vina koje decentna posluga Takenoka služi, krećući se među stolovima kao među bambusovim izdancima iz stare legende, koja je eto u novom liku opet oživjela u Zagrebu.

Tori Teriyaki

Otkoštite 4 batka sa zabatcima te udarajući dlanom istanjite meso da se lakše ispeče. Kosti koristite za teriyaki umak pa ih prvo dobro ispecite u pećnici, a zatim ih ubacite u lonac zajedno sa 2 mrkve, 2 dag svježeg đumbira i 2 mlada luka. Sve malo propirjajte na masnoći, pa zalijte sa 3 dl sakea, 3 dl mirina i 2 dl soje. Kad se umak od kuhanja smanjio na pola, procijedite ga, dodajte 50g smeđeg šećera i zgusnite sa 1 žličicom škrobnog brašna. Tada otkošteno pileće meso ispecite na roštilju ili u pećnici, narežite ga u pravilne ploške pa zalijte pripremljenim teriyaki umakom i služite jelo posuto sa 1 sjeckanim mladim lukom i preprženim sezamom u zrnu.

Orada u sezamu na salsi od rajčice

Filetirajte 4 orade i odstranite im kožu i sve kosti. Tada svaki filet prerežite na pola tako da od svake orade dobijete četiri čista riblja fileta. Posolite i popaprite bjelim paprom te uvaljajte dva fileta u bijeli, a dva u crni sezam. Od 2 svježa krastavaca, 3 rajčice i 19 otkoštenih crnih maslina usitnite salsu i začinite je sokom od 1 naranče, 1 žlicom rižinog octa te dodajte 1 žličicu smeđeg šećera. Posolite, popaprite i sve dobro promiješajte. Tada riblje filete obložene sezamom ispržite kratko na tavi i kad dobiju zlaćanu koricu s obje strane, položite ih na salsu. Služite s čilijem, korijanderom i sojinim sirupom.

Šareni jelovnici s Prisavlja
Smješten u dubokom zelenilu uza sam Boćarski dom i rekreacijski centar, odmah uz Savski nasip na Prisavlju, omiljeno šetalište Zagrepčana, restoran Balon osim svojim elegantnim interijerom i udobnim terasama na kojima svakakoga četvrtka odjekuju živi zvuci jazza, blues i rock-glazbe, što je sve rjeđi slučaj u Zagrebu, privlači pažnju svojim jelovnicima. Naime, kroz dobro osmišljene nizove Balon svakodnevno nudi svoj tjedni meni utemeljen na sezonskim namirnicama te poseban prigodan i po cijenama vrlo povoljan jelovnik za vikend, zajedno sa šarmantnim jelovnikom namijenjenim djeci. No ova priča o jelima i jelovnicima, koja pršti bojama povrća, voća, začinskog bilja, salata, gljiva, mesa, ribe i slastica, domaće tjestenine i kruhova, među kojima kao veliko sunce svakodnevno sjaji kruh ispod peke, tog već svakodnevnog okupljališta gurmana, obiteljskih i poslovnih ljudi, kao i svih ljubitelja dobre i čiste gastronomije, tu ne završava. Jer osim vrhunskih kućnih vina gospodina Ante Ledića, koji je na mnoge načine zadužio Zagreb, Balon nudi i poseban sezonski jelovnik, kao i glavnu kartu na kojoj se ističu jela s roštilja i ispod peke na koja su s pravom ponosni, ali i mnoga iznenađenja, od osvježavajućih variva do mirisnih juha. Ipak, priča o Balonu je zanimljiva i zbog toga što je to restoran u stalnom usponu i prepletanju silnica koje slijede jedna drugu.



‘Zelenom’ terasom Balona svakog četvrtka odjekuju zvuci jazza, blues i rock glazbe/PXL

Zavidna razina
Prvotno zamišljen kao pivnica, otvorio je prije desetljeća svoja vrata kao mali restoran s kuhinjom okrenutoj grillu i jednostavnim jelima, a onda se niz po niz, kroz jedan šareni jelovnik za drugim, polako profilirao u restoran zavidne razine, ali pristupačan svakom pravom namjerniku koji zna prepoznati njegovu gastronomsku i enološku usklađenost. Naravno, uspon jelovnika tražio je i prikladan arhitektonski sklad i komfor, kao i visoke standarde koje zahtijevaju suvremeno restoraterstvo i kuhinja. A oni se u Balonu sustavno i s entuzijazmom nadograđuju. Jedna stepenica i promjena na bolje vuče drugu i ta trajna dinamika restoran također izdvaja u zagrebačkoj ponudi. Odmah tu, rekli bismo na dohvat ruke, gdje se nedaleko od Balona križaju najvažnije gradske prometnice, u oplemenjenu ambijentu Prisavlja i rijeke Save koja se ne vidi, ali se itekako osjeća, okružen njegovanim zelenilom, vođen iskusnom rukom voditelja Milana Dedića, koji je prošao sve najbolje hotele i restorane od Dubrovnika do Zagreba i pod kuharskom palicom mladog, ali već afirmiranog šefa Marina Rodina, restoran je osvježenje zagrebačke gastronomske scene. Svojim šarenim jelovnicima, kao šarenim balonima, otkriva raznoliku i nadahnutu ponudu i istinski kulinarski doživljaj.

Tatarski od tunja

Oko 40 dag svježeg fileta od tune narežite na vrlo sitne kockice pa začinite ribu krupnom soli, svježim paprom, sokom od 1 limuna i sa 1/2 dl djevičanskog maslinova ulja. Istodobno kratko prepecite 5 dag sjemenki od buče u suhoj tavici, koje potom rasporedite na tanjuru i poškropite s malo bučina ulja. U središte postavite tatarski od tunjevine i služite s prepečenim kruhom i maslacem po želji.

Tanjur ‘Balon’

Po 4 medaljona juneće pisanice od po 10 dag i 4 medaljona teleće pisanice od po 5 dag, te 4 komada gušće jetre od po 5 dag i 4 manja janjeća kotleta posolite, popaprite i s obje strane na naglo ispecite na roštilju tako da meso dobije tamno zlatnu boju, a unutra ostane ružičasto. Istodobno skuhajte 1/3 kg palente pa je raširite na limu svom dužinom. Ohladite je pa potom izdubite čašom ili okruglim kalupom 4 ista komada koja prije posluživanja također prepecite kratko s obje strane na roštilju, zajedno s po 15 dag svježih tikvica, paprika, šampinjona, patlidžana i ljubičastog luka izrezanih na ploške. Tada na velikom tanjuru složite zapečene krugove palente, na njih nanižite komade mesa na od većih komada prema manjima pa prelijte tamnim ugušćenim umakom od kostiju i mesnog temeljca, demi-glace te okružite pečenim povrćem.

Komentirajte prvi

New Report

Close