Diplomirani mladić odlučio živjeti bez novca, tvrdi da mu je sasvim dobro

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2013. u 13:33
Ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Fellmer ne želi ni dotaknuti novac, a ukoliko pronađe neku novčanicu na ulici, ostavi je ondje.

Raphael Fellmer je 29-godišnji diplomirani Nijemac koji je odlučio živjeti bez novca, a za portal The Huffington Post je objasnio razloge svoje odluke.

Fellmer ne želi ni dotaknuti novac, a ukoliko pronađe neku novčanicu na ulici, ostavi je ondje. Kada treba hranu, odjeću ili bilo što materijalno, prebire po smeću. Već više od dvije godine Fellmer je u 'novčanom štrajku' jer želi pokazati svijetu kako previše trošimo te smo krenuli u potpuno pogrešnom smjeru.  "Imamo više dobara i živimo luksuznije no ikada, ali nam nedostaje ljubavi i poštovanja", smatra Fellmer  koji živi u Berlinu zajedno sa suprugom i 17-mjesečnom kćeri.

Fellmerova supruga prima oko 280 dolara mjesečno od ušteđevine i državne subvencije za dijete. Taj novac koristi kako bi platila prijevoz, zdravstvenu zaštitu i hranu. Fellmer je diplomirao na sveučilištu u Haagu i nije prvi koji je odabrao ovakav način života. Naime, u posljednje vrijeme sve veći broj pojedinaca to čini kako bi skrenuli pozornost na prave životne vrijednosti, koje nisu materijalne.  No ono po čemu se spomenuti Nijemac razlikuje od ostalih pojedinaca je to da je kreirao svoje vlastito alternativno tržište . Naime, Fellmer je unutar jedne od najvažnijih kapitalističkih zemalja na svijetu  uspostavio svoju verziju robne razmjene.

Kako bi imali za kućanstvo i dom, Fellmer zajedno sa svojom suprugom radi na 'kućni popravcima' u  Kući mira, neprofitnom centru u Berlinu. Zboga toga im je omogućeno da  u zgradi žive besplatno. Što se hrane tiče, Fellmer pita za ostatke hrane iz trgovina, dok odjeću dobivaju kao donaciju. Liječnike traže da ih besplatno pregledaju, a Fellmer ponekad obavlja  razne poslove, poput drvodjelstva, kako bi imao za doktora. Ponekad gostuje i kao govornik na raznim predavanjima gdje  govori o svom načinu života, no za to odbija primiti novac.

Fellmer je lani osnovao i organizaciju čiji je cilj pomoći svima koji žele živjeti bez novca. Organizacija okuplja 80 ljudi koji sakupljaju hranu iz trgovina diljem Berlina, a sebe nazivaju 'spasiocima hrane'. Na taj način pribavljaju hranu za sebe, ali je dijele i drugima. S ovakvim načinom života Fellmer je započeo još 2010. godine. Tada je s još nekoliko istomišljenika krenuo na putovanje iz Europe u Latinsku Ameriku. Preko Sjeverne Amerike su se vratili u  Europu, a  pritom su se snalazili na brojne načine. Koristili su više od 500  načina prijevoza, a dok su bili gladni tražili su ostatke hrane iz fast food restorana diljem SAD-a.

Na pitanje da li mu ikada nedostaje novac, Fellmer je kazao: 'Ne. Osjećam se ispunjeniji jer ne moram misliti o novcu niti donositi odluke. Sloboda izbora može biti gnjavaža. Kada se riješite toga, osjećate veću zahvalnost za ono što imate i dobivate'.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close