Biomimikrija: Kad arhitektura imitira prirodu

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2013. u 09:03
Croenergo.eu

Glavna okosnica ideje je priroda, koja je sama riješila mnoge probleme s kojima se suočava današnja civilizacija.

Powered by portal croenergo.eu

Biomimikrija (kovanica riječi život – bios i imitiranje – mimesis) je relativno nova disciplina koja se bavi proučavanjem najboljih ideja iz prirode te imitiranjem pronađenih dizajna i procesa s ciljem rješavanja ljudskih problema. Ukratko, mogli bismo reći kako se radi o "inovacijama inspiriranim prirodom".

Glavna okosnica ideje je priroda, koja je sama riješila mnoge probleme s kojima se suočava današnja civilizacija. Insekti, biljke, životinje i mikrobi besprijekorni su inženjeri i učitelji puni znanja. Oni su već pronašli rješenja koja funkcioniraju i nalaze se svuda oko nas. Neuspjesi su postali fosili, a ono što nas okružuje tajna je opstanka.

Svjesno oponašanje genijalnosti prirode naša je strategija preživljavanja i put prema održivoj budućnosti. Ovisno o mjeri u kojoj ćemo naš svijet prilagoditi prirodi, rastu i naše šanse za preživljavanjem u budućnosti. Priroda nam treba biti primjer, mjera i učitelj, a ne stranac kojeg treba ukrotiti.

Biomimikrija u arhitekturi traži rješenja održivosti u prirodi, no ne jednostavnim repliciranjem prirodnih oblika već razumijevanjem pravila koja uređuju procese i forme unutar tih oblika. Radi se o multidisciplinarnom pristupu održivom dizajnu koji slijedi skup načela, a ne stilske kodove. Ispitivanjem prirode, njenih modela, sustava i procesa arhitekti dolaze do inspiracije za rješavanjem ljudskih problema.

Cijeli tekst pročitajte na portalu croenergo.eu

Komentirajte prvi

New Report

Close