Banja Luka u razvoj ulaže 6,7 milijardi eura od privatizacije

Autor: Gorden Knezović , 08. lipanj 2007. u 06:30

Zamišljeni razvojni program Vlada RS uskoro će predstaviti Narodnoj skupštini entiteta

Sa 646 milijuna eura od prodaje Telekoma Srpske srbijanskom telekomu bit će, kako tvrde u Banjoj Luci, uplaćen Vladi Republike Srpske do kraja idućega tjedna. Taj će novac biti osnova ambiciozno zamišljenog razvojnog programa Vlade Milorada Dodika. Program bi se trebao provesti u tri godine. Zamišljeni razvojni program Vlada RS uskoro će predstaviti Naronoj skupštini entiteta, a prije toga o njemu će se provesti javna rasprava te razgovori predstavnika Vlade RS i predstavnika regionalnih razvojnih egencija entiteta. Razvojnim programom Vlade RS Milorada Dodika predviđeno je kroz investicije u velike infrastrukturne objekte i projekte javno-privatnog partnerstva da će u RS u sljedeće tri godine biti investirano čak 6,7 milijardi eura. Zamišljeno je da novac preko Investicijsko razvojne banke RS, u formiranju, bude kroz razvojne programe općina i regija uložen u profitabilne i razvojne programa putem povoljnih kredita. Oni će se putem Investicijsko-razvojne banke odobravati s kamatom do 5 posto ili u većini slučajeva, kako obećava Dodik, ispod 4 posto. “Plan je da dobar dio kredita, koji će se plasirati putem Investicijsko-razvojne banke RS, bude s kamatama i ispod četiri posto. Tako niskim kamatama namjeravamo utjecati na smanjenje kamatnih stopa u RS kako bi se olakšao život gospodarstvu”, istaknuo je Dodik. Projekti koje će kandidirati općine, poput gradnje vodovoda i sličnih infrastrukturnih projekata, neće biti u cijelosti financirani kreditom Investicijsko-razvojne banke RS nego od 40 do 60 posto potrebnog novca, dok će investitori ostatak novca morati naći iz drugih izvora, odnosno uzimajući kredite kod komercijalnih banaka. Novac od prodaje Telekoma Srpske Vlada RS oročit će kod domaćih komercijalnih banaka. Premda su u Banju Luku stigle primamljive ponude za oročavanje tog novca u inozemstvu, tvrdi Dodik, on će biti oročen kod domaćih banaka usprkos manjim kamatama na taj novac koje su spremne platiti domaće komerciojalne banke. Prednost oročavanja tog novca u domaćim komercijalnim bankama njegov je pozitivan utjecaj na financijska kretanja u entitetu što je važnije od veće kamate koju su spremne platiti inozemne banke, tvrdi Dodik.

Najvažnija ulaganja u Republiku Srpsku:

prodaja 65 posto Telekoma Srpske, cijena 646 milijuna eura, kupac Telekom Srbije
prodaja Rafinerija Bosanski Brod i Modriča te Petrola, cijena 119 milijuna eura, ulaganja milijardu eura, kupac NefteGaziKnor
gradnja TE Gacko 2 i proširenje Rudnika lignita u Gacku, investitor ČEZ 1,4 milijarde eura
gradnja TE Ugljevik, ulaganje oko 600 milijuna eura, više zainteresiranih
koncesija za gradnju 400 km autocesta, zainteresirani Alpina i Strabag, vrijednost oko 2 milijarde eura
namjera ulaganja švedske IKEA-e u drvnu industriju 70 milijuna eura
preuzimanje Vitaminke od Podravke, cijena preuzimanja neslužbeno 32 milijuna eura

Talijane zanima energetika

Predstavnici talijanskog Enela iskazali su premijeru RS Miloradu Dodiku na ulaganja u gradnju velikih energetskih objekata za proizvodnju električne energije koju bi koristilo talijansko tržište. Predstavnici austrijske Alpine upoznali su Dodika s dobivanjem bankovnog jamstva za gradnju mreže autocesta od 400 km u tom entitetu. Austrijanci trebaju dostaviti ponudu za dodjelu koncesije za gradnju autocesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close