“Običan” radnik radi dva mjeseca bez dana odmora za jednosatnu zaradu top menadžera

Autor: Marta Duić , 06. svibanj 2015. u 16:31
Za neke je vrijeme zaista novac/FOTOLIA

Plaća od 10 dolara po satu je dobro poznata brojka običnim radnicima američkih “divova” poput Macysa i Starbucksa.

Plaća od 10 dolara po satu je dobro poznata brojka običnim radnicima američkih "divova" poput Macysa i Starbucksa, ali kad tu brojku usporede s onim što čelni kompanijski ljudi zarađuju za 60 radnih minuta, može im se zavrtjeti u glavi.

Analiza satnica objavljena u USA Today. nastala temeljem podataka S&P Capital IQ, multinacionalne kompanije koja se bavi financijskim analizama, pokazala je kako 13 izvršnih direktora poznatih kompanija zarađuju u prosjeku 5859 dolara na sat.  Drugim riječima, običan zaposlenik bi trebao raditi bez prekida i bez ijednog dana odmora dva mjeseca da bi zaradio jednako koliko direktori zarade u samo jednom satu. U ovoj analizi korišteno je 40 satno radno vrijeme te godišnji izvještaji o plaćama (za neke kompanije oni iz 2013. godine, a za neke oni iz 2014.)

 

10,3tisuće

$ cijena je sata prvog čovjeka kompanije Starbucks

Kad je ovaj izvještaj ugledao svijetlo dan, plaće izvršnih direktora zasigurno će početi zaokupljati misli svih investitora jer im pokazuju koliko zapravo plaćaju svoje top menadžere, kažu analitičari. Iako su oni, u jednu ruku, u većini slučajeva spremni platiti menadžere koliko god je potrebno dok god im isporučuju željene rezultate, s druge strane, ne mogu sakriti iznenađenje kad vide kako je porast njihovih plaća konstantan.

Nitko ne očekuje čuda, ali….
Naravno, nitko ne očekuje da kuhar ili blagajnik zarađuje jednako kao voditelj poslovnice, menadžer ili izvršni direktor. Uz to, treba imati na umu i činjenicu da njihov posao traje mnogo dulje i iziskuje mnogo više od 40 satnog radnog vremena tjedno koje imaju ostali zaposlenici, no, ipak, rasprave o onima na 'vrhu' ne jenjavaju.Analiza je pokazala i kako je ova godina više plaćena no prethodna u skladu s sindikalnim pritiskom koji se vršio na restorane i trgovačke lance kako bi poboljšali plaće zaposlenika po satu.

Naravno, taj porast u satnicama čini i ukupne troškove poslovanja tvrtke višim, što dodatno potiče raspravu o razlikama u plaćama i satnicama svih zaposlenika. U ovom izvještaju preskočeni su McDonald's i Target jer njihovi izvršni direktori još nisu odradili punu godinu na svojim pozicijama voditelja. Od ukupno 13 kompanija, najveću isplatu imao je izvršni direktorski duo Chipotle Mexican Grilla – Montgomery Moran i Steven Ells, zaradili su više od po 13.489 američkih dolara po satu, izvijestio je Glassdoor.

 

2,7tisuće

$ plaćen je po satu Michael Duke iz Walmarta, što je skromniji iznos

Prvi čovjek Starbucksa Howard Shultz po satu u džep stavi 10.285 dolara, a njegov kolega iz Macysa -Terry Lundgren 7904 dolara.  Slijedi izvršni direktor Dunkin Brendsa Nigel Travis koji po satu zaradi 4889 dolara te Yumov David novak sa 4495. Zanimljivo je da je u Walmartu izvršni direktor Michael Duke zaradio 2,704 dolara na sat za fiskalnu 2014. godinu. Time je on jedan od niže plaćenih s ljestvice, no prosječni Walmartov  zaposlenik o takvom iznosu može ili sanjati ili raditi svakodnevno u periodu duljem od jednog cijelog mjeseca.

Ne mare 
Ova situacija iz perspektive investitora, barem zasad, ne predstavlja razloge za brigu -dionice Chipotle Mexican Grilla porasle su 29 posto. Zato je suludo očekivati da će se, unatoč raspravama i medijskim napisima, satnice i plaće vodećih menadžera smanjivati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close