10 zanimljivih činjenica o licitarskim srcima

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2014. u 12:21
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Licitar je danas postao jedan od nacionalnih simbola te predstavlja autohtoni hrvatskih tradicijski suvenir.

Zahvaljujući velikom umijeću te svojstvenom načinu oslikavanja koje su hrvatski obrtnici prenosili i razvijali s generacije na generaciju, licitar je danas postao jedan od nacionalnih simbola te predstavlja autohtoni hrvatskih tradicijski suvenir. (Wikipedia)

Ovo su neke od zanimljivosti vezane uz licitarska srca, prema blogu Večernjeg lista "Croatia by us":

Što točno znači licitar
Licitar je naziv za kolač od slatkog tijesta, najčešće u obliku srca mada ga se može naći i u drugim oblicima, a ujedno je i naziv za čovjeka koji ga izrađuje.

Tajni recept
Tajna izrade licitara se čuva u krugu obiteljskog obrta medičara središnje i nizinske Hrvatske, koji još njeguju tradiciju proizvodnje.

Ručni rad
Licitarski kalupi (šteheri) najveća su svetinja obrtnika – medičara. Ručno izrađeni od bakrenoga ili pocinčanoga lima, svojim jedinstvenim oblikom daruju dušu slatkom tijestu, iz kojega nastaju licitari prepoznatljiva izgleda. Njihovi ih vlasnici, stoga ljubomorno čuvaju, predajući ih s generacijama koje dolaze.

Bogata povijest
Tradicija izrade licitara postojala je već u srednjem vijeku, a tokom 16. i 17. stoljeća u europskim samostanima je krenula izrada kolača, najviše medenjake u drvenim kalupima.

Od Alpa do Hrvatske
Sa istočnih Alpa, sve je vrlo brzo preraslo u unosan obrt koji se proširio južno od Alpa, Srednjom Europom i panionskim dijelom Hrvatske. Licitari su bili u 18. i 19. stoljeću  ugledni obrtnici, posebno razvijeni u Karlovcu, Varaždinu, Samoboru, Zagrebu i Koprivnici.

Na božićnim drvcima
Običaj koji je postojao u prošlosti da se božićna drvca ukrašavaju licitarskim slatkišima negdje se još njeguje. 

Ljubav
No, najpoznatiji običaj koji se ukorijenio, je da mladić djevojci koja mu se sviđa daruje licitarsko srce. 

Licitar na popisu UNESCO-a
Prije četiri godine tradicija izrade licitarskih srca te ostalih slatkiša of licitara uvrštena je u UNESCO-v popis nematerijalne svjetske kulturne baštine u Europi.

Nacionalni simbol
Licitar, posbeno licitarsko srce postaje jedan od nacionalnih simbola i tradicionalnih i autohtonih hrvatskih suvenira.

Komentirajte prvi

New Report

Close