VIDEO: Borzan otvorila šampanjac, nova odlična vijest za građane i njihova potrošačka prava

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2023. u 13:00
Foto: Pixsell / Biljana Borzan

Nova uredba će zabraniti sve neosnovane generičke tvrdnje

Biljana Borzan je putem video snimke i objave na društvenoj mreži X obznanila postizanje izvrsnog dogovora za europske potrošače. Istaknula je da čak 60 posto njih nije svjesno svojih zakonskih prava na popravak robe. Posebno je naglasila da će prema novim pravilima roba s duljim vijekom trajanja biti posebno označena kako bi je potrošači mogli prepoznati.

Ako europarlamentarci prihvate prijedlog zakona u studenom, od 2026. godine bit će zabranjeno na proizvode stavljati neprovjerene, generičke tvrdnje o njihovoj ekološkoj prihvatljivosti, ugljičnoj neutralnosti, biorazgradivosti i sličnim izjavama koje se danas smatraju “zelenim pranjem”.

Prema prijedlogu zakona, proizvodi će morati dokazati svoje okolišne koristi putem posebnih shema certificiranja ili odobrenja od strane javnih vlasti kako bi nosili takve oznake. To znači da potrošači više neće biti suočeni s besmislenim tvrdnjama poput onih da su sir, plastične boce, letovi i bankovni računi CO2 neutralni.

Konkretno, nova uredba će zabraniti sve neosnovane generičke tvrdnje, lažne tvrdnje o ekološkim učincima proizvoda i netačne tvrdnje o trajnosti uređaja koje nisu podržane konkretnim testovima.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close