Vatrogasac savjetovao što nikako ne smijete raditi u slučaju potresa

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2023. u 10:01
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon što je početkom prošlog tjedna snažan potres pogodio Tursku i Siriju i odnio više od 40.000 života, ovoga tjedna treslo se i područje Balkana. Točnije potresi jačine 5,3 i 5,6 stupnja pogodili su Rumunjsku, a osjetili su se i u susjednoj Srbiji.

Miloš Milenković iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije gostovao je u emisiji Newsnight na N1 Srbija i objasnio što i kako raditi u slučaju potresa.

“Sektor za izvanredne situacije je prije nekoliko godina izradio Obiteljski  priručnik za reakciju u izvanrednim situacijama i on je javno dostupan, i on sadrži upute kako se ponašati tijekom potresa. MUP čini niz preventivnih aktivnosti kako bi pripremio naše građane da budu što spremniji za reakciju u slučaju opasnosti”, kaže Milenković.

On je naveo da se u javnosti u prethodnih nekoliko dana pojavilo nekoliko uputa što i kako raditi u slučaju potresa, pa se zbog toga MUP odlučio službeno obratiti priopćenjem kako bi poslali građanima vjerodostojne informacije.

Ukazuje da upute vrijede u određenim dijelovima dana, ali napominje da su se potresi u Turskoj i Siriji dogodili tijekom noći, pa je normalno da se načini ponašanja zaboravljaju.

“Ukoliko dođe do potresa, trebamo ostati prisebni, i ne dozvoliti da nas panika obuzme. U zatvorenom prostoru treba naći siguran zaklon. Međutim, ne smijemo stati ispod staklene površine, a štokovi su siguran zaklon. Treba se čuvati visećih elemenata, lusteri mogu biti otežavajući faktor”, istaknuo je Milenković.

Naglašava da se u slučaju potresa ne smiju koristiti liftovi i stepenice, jer svi naknadni potresi mogu ugroziti živote.

Komentirajte prvi

New Report

Close