Udruge koje se bave ljudskim pravima ne znaju što bi mislile o Jadrankamenu

Autor: Nikolina Buljan, VLM , 04. svibanj 2012. u 16:20

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zabrinuta je događanjima vezanim uz Jadrankamen jer smatra opasnim i nedopustivim da se problemi – ma kakvi oni bili – rješavaju izvaninstitucionalno i da se bilo tko bez obzira na razloge koji iza toga stoje sebi uzima za pravo onemogućavati provođenje zakona i sudskih odluka, stoji u priopćenju HUP-a.

Kako se dalje navodi, HUP nema sve informacije nužne za donošenje zaključaka o Jadrankamenu jer ta tvrtka nije član Udruge, no smatramo da se i u tom slučaju kao i u svim drugima slučajevima problemi moraju rješavati unutar zakonskog okvira RH i putem nadležnih institucija. “Ocjenjujemo neodgovornim i opasnim ponašanje sindikata koji reakcijama i izjavama svojih predstavnika ne samo da toleriraju već i potiču nezakonite akcije zaposlenih u slučaju Jadrankamena”, stoji u priopćenju.

“Preuzimanjem u svoje ruke stvari koje se moraju riješiti unutar pravnog sustava RH sindikat krši osnovne ustavne temelje našeg društva kao što su dužnost poštivanja pravnih propisa i prava vlasništva, što u HUP-u oštro osuđujemo”, ističu iz HUP-a.

Kažu i kako bi nam svima u cilju trebalo biti jačanje pravne države jer samo u okviru dobro uređene i jake pravne države svi građani mogu biti zaštićeni i slobodni ostvariti svoje pune potencijale. U HUP-u su stava da alternative tome nema. Dodaju kako poštivanje zakona i sudskih odluka mora biti obveza svih građana – i političara, i poslodavaca i sindikata i radnika.

“Uloga sindikata jest zaštita radničkih prava i interesa i to je neosporno. Sindikati imaju važnu ulogu u društvu i uvažavamo ih kao socijalnog partnera. No, sindikati se moraju ponašati odgovorno i moraju svoju borbu za prava radnika voditi u skladu sa zakonom i unutar institucija pravne države. Svako bezakonje i nepoštivanje zakona pa dolazilo ono i od strane radnika i sindikata opasno je za ovu zemlju i u konačnici šteti građanima”, navode iz HUP-a. Zato smatraju da je jačanje dijaloga unutar Gospodarsko socijalnog vijeća iznimno važno kao i provedba reformi koje će među ostalim osigurati veću učinkovitost pravosudnog sustava.

“Pozivamo Vladu i sindikate da što prije zajednički pokrenemo konstruktivan socijalni dijalog organiziran kroz Gospodarsko socijalno vijeće te počnemo rješavati naše nagomilane probleme. Pritom napominjemo da razmjer promjena i reformi koje se u Hrvatskoj moraju pokrenuti kako bi osigurali održivi oporavak gospodarstva i rast standarda građana zahtjeva visoku razinu odgovornosti i konsenzusa među socijalnim partnerima”, ističe HUP.

Također apeliraju na sindikate i zaposlenike Jadrankamena da svoje aktivnosti provode u skladu sa zakonom i unutar institucionalnog okvira zemlje.

“U HUP-u smatramo, a to svojim djelovanjem i pokazujemo, da svi društveni akteri svoje „borbe“ moraju voditi unutar zakonskog i institucionalnog okvira. Samo tako izvojevane „pobjede“ mogu se smatrati legitimnima i jedino se na taj način mogu nametnuti promjene od kojih će cijelo društvo imati koristi”, zaključuju iz HUP-a.

Svoje stajalište danas nisu zauzele ni udruge koje se bave ljudskim pravima. Iz Hrvatskog helsinškog odbora, Centa za ljudska prava i Amnesty Internationala Hrvatske dobili smo gotovo istu poruku- “Reći ćemo vam više kada ovlaštene institucije obave svoj posao”. Maja Hasanbašić, vršiteljica dužnosti ravnateljice Centra za ljudska prava, kaže kako im informacije iz medija nisu dovoljne da bi imali izražen stav o događajima na Braču.

“No u situaciji kada tamo nismo prisutni, i u kojoj raspolažemo s podacima iz druge ruke, odnosno iz medija, razvidno je kako je slučaj Jadrankamen još jedan u nizu koji govori da su ugrožena radna i socijalna prava gradjana Hrvatske. Radnici Jadrankamena, njihove obitelji i mještani prosvjeduju vec duze vrijeme kako bi ukazali na zabrinjavajuću situaciju u kojoj se nalazi Jadrankamen, na sumnjivo poslovanje i neisplaćene plaće radnicima, a zbog čega su njihova radna prava ugrožena, a time i socijalna sigurnost te dostojan zivot”, govori Hasanbašić.

Napominje kako prema Ustavu RH svatko ima pravo na rad i slobodu rada, te svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom moze osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan zivot, te Ustav jamči i pravo na štrajk.Postupak policije, kaže, svakako treba ispitati.

Također, svoje ispitivanje obavit će i Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora. Iako nema izražen stav poručio je kako će pobunjenim radnicima otići pružiti potporu u naumu da osiguraju naplatu neisplaćenih plaća, a to će obaviti u utorak kada na Brač odlazi sa djelatnicima HHO-a koji bi u razgovoru s radnicima trebali utvrditi stanje situacije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čičak će svratiti iz Sumartina kad prolufta vikendicu.

New Report

Close