‘Tamo gdje banke procijene da imaju interes moglo bi se svašta dogoditi’

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2012. u 10:10

Da bi mogao provesti Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ministar financija Slavko Linić uputio je u saborsku proceduru izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava i Zakon o kreditnim institucijama. Stručnjaci smatraju kako je time otvorio prostor bankama da svoja loša potraživanja prebiju preuzimanjem tvrtki koje im se sviđaju i od kojih imaju koristi, a istodobno se riješe troškova za rezervacije kredita, piše Večernji list.

U ovom trenutku banke kao nenaplative i teško naplative vode kredite ukupne vrijednosti od 20 milijardi kuna. Tvrtke imaju ukupno oko 97 milijardi kuna kredita, koji potencijalno mogu postati problematični pa je vrlo razvidno da su banke najveći vjerovnik u državi. Naplata dugova imovinom bankama bi se mogla omiliti jer im ne prijete nikakvi dodatni troškovi poput onih za preuzimanje cijele tvrtke. Naime, u Zakon o preuzimanju uvodi se članak po kojem banke, kao ni ostali vjerovnici koji imovinu steknu predstečajnom nagodbom, ne moraju ako prijeđu udio od 25 posto, kao ostali, objaviti ponudu za preuzimanje društva. Zaobilazno mijenjanje važnih zakona, kao što je Zakon o preuzimanju, moglo bi natjerati Europsku komisiju na reakciju, no zasad se ne zna hoće li zaista i doći do reakcije.

Banke su se zapravo najviše bunile tvrdeći da ne žele ulaziti u vlasništvo nad tvrtkama, ali im je Ministarstvo financija sada dalo u ruke instrument koji im ide na ruku. Osjetljiv je dio priče što se bankama ne smanjuje jamstveni kapital pa osim što se rješavaju loših potraživanja jačaju i svoju adekvatnost kapitala.

Damir Novotny kaže da treba stati na loptu, jer postoji velika vjerojatnost da banke uopće ne budu zainteresirane ulaziti u vlasništvo nad svojim dužnicima. “Banke imaju to iskustvo kada su uzimale tvrtke za naplatu potraživanja i nisu bile presretne kada su shvatile da tu imovinu ne mogu prodati”, rekao je Novotny te podsjeća da Zagrebačka banka još nije našla kvalitetnog kupca za Istraturist. Dok Novotny ne vidi opasnost da banke preuzmu dobar dio gospodarstva, Vladimir Ferdelji upozorava da je zakon podložan manipulaciji i da treba široko otvoriti oči kad su banke u pitanju. “Tamo gdje banke procijene da imaju interes moglo bi se svašta dogoditi. Vlada je u javnost pustila poluproizvod”, smatra Ferdelji.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close