Svjetski priznati trening za informacijsku sigurnost prvi put dolazi u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2023. u 10:42
PD

U Zagrebu će, prvi put, biti održan Stack Exploitation Bootcamp, svjetski priznat trening za informacijsku sigurnost Corelan tima. Trening će voditi Peter Van Eeckhoutte, priznati belgijski stručnjak za računalnu sigurnost. Zahvaljujući tvrtki Diverto priliku sudjelovanja i učenja o informacijskoj sigurnosti imat će i jedan student.

Stack Exploitation Bootcamp, međunarodno priznati trening Corelan tima za informacijsku sigurnost dolazi u Hrvatsku u sklopu programa Deep konferencije. Bootcamp će u Zagrebu, od 20. do 23. listopada, za ograničeni broj polaznika, održati Peter Van Eeckhoutte, osnivač i voditelj Corelan tima.

Bootcamp je, kažu iz tvrtke Diverto koja ga organizira, namijenjen tehničkim stručnjacima koji se bave informacijskom sigurnošću, ali i onima koji se specijaliziraju prema radnim mjestima “Pentester”, “Network/system administrator”, “Reverse engineer”, “Malware analyst”, “Developer” i slično.

“Van Eeckhoutte tijekom 4 dana, koliko traje ovaj intenzivni trening, svojim polaznicima po principu “ključ u ruke” servira svoje znanje i iskustvo. Vještine koje će polaznici usvojiti su korisne za obranu, ali i za napade na Windows platformu, a dojmovi polaznika bootcampa mogu se pročitati na LinkedIn stranici treninga”, kažu iz Diverta.

Ovaj trening, naime, iznimno je važan jer u poslu u kojem je obrana uvijek u zaostatku u odnosu na napadače, svakodnevno učenje i cjeloživotni razvoj je prva i jedina linija obrane.

A priliku učiti od najboljih tvrtka Diverto, specijalizirana za informacijsku sigurnost, daje i jednom studentu. Stoga ih pozivaju da se odazovu i ispune prijavu koja se nalazi na stranicama Centra karijera FER-a.

“Osigurat ćemo priliku jednoj vrijednoj i tehnički iznimno naprednoj mladoj osoba iz studentskih redova da se na bootcampu pridruži iskusnim stručnjacima za informacijsku sigurnost. Diverto potiče studentice i studente da se hrabro prijave, jer vjeruje da i među studentima ima pojedinaca koji ispunjavaju preduvjete. Preduvjeti su za sve sudionike bootcampa jednaki, a potrebno je znanje programskog jezika Python, osnova upravljanja Windowsima, temeljno poznavanje Linuxa, te ponešto iskustva u radu s Metasploit/Msfconsole. Nužno je i poznavanje engleskog jezika”, objašnjavaju iz Diverta.

Dodaju i da su prijave otvorene do kraja rujna, a u odabiru onoga tko će sudjelovati na treningu, presudit će, kažu, razina tehničkog znanja prijavljenih, počevši od ispunjavanja preduvjeta za sudjelovanje, pa prema potrebi i do rješavanja zadataka.

O važnosti Stack Exploitation Bootcampa, odnosno treninga Corelan tima za informacijsku sigurnost, dovoljno govori i istraživanje “Cybersecurity Workforce Study – 2022” koje je objavilo vodeće svjetsko udruženje profesionalaca u kibernetičkoj sigurnosti (ISC). Istraživanje, naime, pokazuje da na tržištu rada nedostaje čak 3,4 milijuna profesionalaca koji imaju specifičan set vještina potrebnih za upravljanje kibernetičkom sigurnosti.

“Ubrzana digitalizacija tijekom posljednje tri godine je ionako premale timove zadužene za sigurnost dovela do pucanja po šavovima. Pritisku u Hrvatskoj pridonose i NIS2 i DORA regulative koje zahtjeve informacijske sigurnosti čine obaveznima. Pred hrvatskim je firmama izazov da zaštite svoje kritične resurse”, navode iz Diverta.

Ističu da navedeno potvrđuje i činjenica da je u odnosu na 2021. godinu, u 2022. godini čak 15% više zaposlenika u sektoru kibernetičke sigurnosti navelo upravo manjak vremena za učenje kao rizik za sigurnost. “S druge strane, čak 71% velikih organizacija je prepoznalo ovaj rizik i u planove uvrstilo edukaciju svojih zaposlenika”, kažu iz tvrtke specijalizirane za informacijsku sigurnost, a koja je suorganizator i Deep konferencija koja će biti održana 24. i 25. listopada u Petrčanima.

Komentirajte prvi

New Report

Close