Suspendirana trgovina dionicama najvećih talijanskih banaka

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2012. u 12:20

Cijene dionica talijanskih banaka na milanskoj burzi u ponedjeljak su oštro pale zbog ojačalih bojazni u vezi dužničke krize u eurozoni, pri čemu je trgovanje dionicama najvećih talijanskih banaka UniCredita i Intese suspendirano jer su im cijene potonule više od pet posto, nadjačavši time pad cijena dionica u europskom bankarskom sektoru.

Suspendirana je i trgovina dionicama treće najveće talijanske banke Monte dei Paschi di Siena, također zbog pada cijene za pet posto. Privremeno je obustavljena i trgovina dionicama tamošnjih banaka Banco Popolare i Mediobanca. Razlog oštrom padu bankarskih dionica su ojačali strahovi ulagača u vezi dužničke krize u Španjolskoj i Grčkoj, zbog čega su veće gubitke pretrpjele dionica banaka u Europi, u prosjeku za 1,7 posto.

Ojačala je zabrinutost ulagača da će ipak možda biti potreban cjelokupna paket za spas Španjolske pa su prinosi na obveznice te prezadužene zemlje dosegnuli nove najviše razine od uvođenja jedinstvene europske valute. Rastu i prinosi na talijanske državne obveznice, također zbog golemih dugova te zemlje. Jutors su dosegnuli 6,38 posto, što je 24 bazna boda više nego u petak. Razlika između prinosa na 10-godišnje talijanske obveznice i onih na referentne njemačke obveznice dodatno je jutors tako povećana, dosegnuvši najvišu razinu od prve polovine siječnja.

Ured talijanskog premijera Marija Montija odbacio je tijekom vikenda medijske napise u tamošnjem listu Corriere della Sera u kojima se kaže da premijer razmišlja o prijevremenim izborima najesen te da su stranke koje podupiru njegovu tehnokratsku vladu isključile mogućnost povlačenja svoje podrške u parlamentu. Monti i ministar gospodarstva Vittorio Grilli nastoje uvjeriti dugoročne međunarodne ulagače da se vrate u Italiju kako bi zajamčili stabilnost financijskog tržišta te zemlje, piše, pak, u nedjelju talijanski list La Repubblica. Deset talijanskih gradova s više od 50 tisuća stanovnika u opasnosti je od financijskog kolapsa, uključujući Napulj i Palermo, objavila je u ponedjeljak talijanska La Stampa.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close