Službeno je: Boris Vujčić novi je guverner HNB-a

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2012. u 14:55

Odlučeno je da 7. srpnja, dakle sutra, nakon 12 godina prestaje mandat dr. Željka Rohatinskog, a Vujčićev počinje u nedjelju 8. srpnja

Novi guverner Hrvatske narodne banke je dr. Boris Vujčić, odlučilo je 89 zastupnika Hrvatskog sabora, dok je devet zastupnika Hrvatskih laburista i HDSSB-a ostalo suzdržano zbog sporne im procedure imenovanja.

Odlučeno je da 7. srpnja, dakle sutra, nakon 12 godina prestaje mandat dr. Željka Rohatinskog, a Vujčićev počinje u nedjelju, 8. srpnja.

Devet zastupnika koji su ostali suzdržani zamjeraju što nisu mogli odraditi javni intervju s Vujčićem, iako ne osporavaju njegove kvalifikacije za ovu poziciju te što je odluka o smjeni Rohatinskog donesena u izvršnoj vlasti, a ne Saboru, koji je nadležan za ta pitanja.

– U poziciji je Sabor da odluku donosi na temelju životopisa, iako sam siguran da bi Vujčić pristao da mu postavimo nekoliko pitanja. Mene zanimaju tri stvari, kakav je njegov stav o tajmingu ulaska Hrvatske u eurozonu i kakvu će monetarnu politiku voditi u tom smislu, što misli o zahtjevima za pojačanom kontrolom HNB-a nad bankama, pogotovo u smislu ugovaranja kamatnih stopa te, konačno, kakav je njegov je njegov stav o valutnoj klauzuli – kazao je Lesar koji je prigovorio vladajućima što su mogućnost javnog intervjua s Vujčićem odbacivali uz tvrdnju da do sada nije bila takva praksa.

– Čiju praksu baštinite, onu koju je HDZ provodio posljednjih osam godina. Ne bojite li se da nastavkom ovakve prakse dovodite zemlju u opasnost da HDZ ponovno dođe na vlast – zanimalo je Lesara. I HDSSB-ov Dinko Burić ponovio je da protiv novog guvernera njegova stranka nema ništa jer je riječ o stručnoj osobi besprijekorne karijere koja je u HNB-u od 1996. godine, i koja obnaša dužnost viceguvernera posljednjih 12 godina.

– No sporan nam je način njegova izbora. Bira li se on našom voljom ili voljom premijera Zorana Milanovića – rekao je Burić te dodao kako mu je sporan i način kako se, telefonskim pozivom, kvalitetnom Rohatinskom zahvalilo na 12 uspješnih godina.

– Ako nije sporno da Vujčić ispunjava sve potrebe, a nije, što je s kvalifikacijama Rohatinskog? Što se preko noći dogodilo da Rohatinskom Milanović telefonom kaže da ne mogu dalje surađivati? Što ima Vujčić, a nema Rohatinski, odnosno što je Rohatinski imao, a danas više nema – tvrdi Burić te podsjeća i na prijateljstvo novog guvernera s premijerom koje se spominjalo po medijima.

– Hoće li Vujčić od desne ruke guvernera postati desna ruka premijera – zanimalo je Burića.

Željko Rohatinski 2000. godine izabran je za četvrtog guvernera HNB-a, pa ga ovih 12 godina na čelu Narodne banke čini guvernerom s najdužim mandatom.

Mjesečnik The Banker, koji pripada publikacijama grupe najutjecajnijih europskih financijskih novina Financial Times, dodijelio je Rohatinskom dva priznanja za 2008. godinu – priznanje najboljeg guvernera Europe i najboljeg centralnog bankara godine u globalnim razmjerima.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close