Revizori tvrde: Nezakonito je privatiziran i Miloševićev Pastor

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2012. u 17:00
Domagoj Ivan Milošević / PXL

Iako svi državni dužnosnici redovito tvrde kako Državna revizija nije podnosila kaznene prijave kad bi revizori posumnjali da je u pretvorbi i privatizaciji hrvatskih tvrtki počinjeno neko kazneno djelo, glavni državni revizor Ivan Klešić upozorava kako je podneseno 178 kaznenih prijava, za neke tvrtke kaznene prijave podnijela su druga tijela pa ih revizija nije ponavljala. Ukupno je bilo 198 tvrtki za koje su podnesene kaznene prijave, piše Večernji list.

Tako je, primjerice, Državna revizija podnijela kaznenu prijavu u obliku izvještaja za tvrtku Pastor, kojoj je vlasnik donedavni potpredsjednik vlade Domagoj Ivan Milošević, čiji je otac Radenko bio među prvim dioničarima. Revizija kaže da su nekretnine te tvrtke u Magazinskoj i na Selskoj cesti u Zagrebu procijenjene na 1,1 milijun DEM – 1,2 milijuna DEM manje od cijena gradskih tijela. Fond za privatizaciju prihvatio je po cijeni nepovoljniju ponudu, a svoj izbor nije obrazložio, što je trebao, kažu u reviziji, te napominju kako je tada predsjednik fonda bio Ivan Penić, a predsjednik upravnog odbora fonda Borislav Škegro.

Revizori ističu i kako su ponuđači cjelokupan iznos – 1,85 milijuna DEM – uplatili od pozajmica, koje su vraćene novcem Pastora ili zaduživanjem te tvrtke. Dioničari su za te iznose bili dužni Pastoru. U kolovozu 2001. tvrtka nudi 50 posto popusta ako uplate dug za 14 dana. Domagoju Ivanu Miloševiću otpisano je 1,3 milijuna kuna duga, a Danielu Šternu milijun. Kreditiranje i jamstvo za kupnju dionica nije u skladu sa zakonom, odgovorna osoba bio je Ladislav Biškupec, navode revizori. Uprava Pastora očitovala se na taj nalaz: “sadašnja uprava na dužnosti je od kolovoza 2000. godine i nema saznanja o događajima do tada”.

Ovdje pročitajte više

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gospodo komentatori, prodajte vi meni svoju kuću, stan a ja ću vam “otplatiti” tako da utrpam unutra hrpu stanara?! (radnika). Drugim riječima platit ću vam NIKAD.
Pa ću se onda učlaniti u XYZ stranku da me štiti! Šta lupate…..
A Fond, korupcija to je duža priča.

Nekako je taj Pastor postao jako zanimljiv od kako je MIlošević u utrci za kandidata, prije se nije ni čulo za njega. Ako je već tako, ovaj pastor nas nimalo ne zanima i sumnajm na podmetanja od strane protukandidata, navedite i sve druge tvrtke…možda ima i jaca koju pa ni neznate…sve je to tako, bezeze napuhavanje.

Niti jedan od ovih ljudi nije kriv nego se treba pitati fond za privatizaciju zašto su te ponude prihvatili? svaki poduzetnik želi što jeftinije proći i naravno da će dati što nižu ponudu.Država treba pročešljati još jedanput fond za privatizaciju jer tamo su pravi igrači u muljanju.

New Report

Close