Razočaravajući rezultati Alcoe otvorili sezonu kvartalnih izvješća

Autor: Tomislav Hrastovčak , 12. listopad 2011. u 12:00

Američki aluminijski div otvorio je sinoć novu sezonu kvartalnih izvješća, iznevjerivši očekivanja analitičara, unatoč snažnom rastu dobiti.

Alcoa je u trećem ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 172 milijuna dolara ili 15 centi po dionici, u odnosu na 61 milijun dolara u istom lanjskom razdoblju. Ukoliko se izuzmu troškovi restrukturiranja i porezne olakšice, profit je iznosio 14 centi po dionici, dok su Bloombergovi analitičari u prosjeku prognozirali 22 centa. Tromjesečni prihodi ojačali su 21 posto na 6,4 milijarde dolara, što je pak nešto više od očekivanja.

Premda dobit Alcoe u trećem kvartalu bilježi snažan rast na godišnjoj razini, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem rezultati su daleko slabiji. Naime, u drugom ovogodišnjem kvartalu Alcoa je poslovala s neto dobiti od 322 milijuna dolara ili 28 centi po dionici. Prihodi su pak niži za 3 posto na tromjesečnoj razini, vidljivo je iz financijskog izvješća.

Iz Alcoe navode kako su na europskom tržištu zabilježili snažno smanjenje narudžbi, uslijed gospodarskih neizvjesnosti. Na rezultate je također nepovoljno utjecao pad cijena aluminija tijekom trećeg tromjesečja, kao i razni sezonski faktori.

Alcoa je tradicionalno prva kompanija u sastavu indeksa Dow Jones koja objavljuje kvartalne rezultate poslovanja i tako započinje sezonu financijskih izvješća. Među velikim američkim tvrtkama, tromjesečne će rezultate ovoga tjedna objaviti i PepsiCo, Google, JPMorgan Chase itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close