‘Private equity je lešinarski kapitalizam. Znam to, radio sam u RH’

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2012. u 13:50

Martin Hutchinson, ekonomski analitičar koji jednom tjedno za rubriku “The Bear’s Lair” (Medvjeđi brlog) piše komentare o ekonomiji i tržištu za američki časopis The Globalist, u svojoj najnovijoj kolumni pozabavio se kontroverzom koja se razvila oko lika i djela Mitta Romneyja, jednog od vodećih kandidata republikanske stranke za Bijelu kuću.

Točnije, pozabavio se njegovim radom u Bain Capitalu. Objašnjavajući kako se prakse koje se mogu vidjeti u private equity industriji mogu opisati i kao “lešinarski kapitalizam”, spomenuo je da je takvo nešto već vidio – u Hrvatskoj. U tekstu naslovljenom “Iluzija private equityja” Hutchinson piše kako su ga upravo te kontroverze oko Romneyja (čiji put do bogatstva trenutno ‘preturaju’ svi američki mediji) navele na zaključak da su private quity ulaganja vrlo slabo shvaćen posao čiji ekonomski učinci još uvijek nisu u potpunosti istraženi “te su u mnogim apsektima opasni”.

Objašnjavajući kako je industrija private equity ulaganja sama po sebi upitno ekonomsko sredstvo i mnoge se njezine prakse mogu opisati terminom “lešinarski kapitalizam”, piše: “Znam jer sam bio tamo i radio te stvari – ili barem gledao kako se rade. Kao bankar u Hrvatskoj bio sam odgovoran za portfelj od preko 50 projekata rizičnog kapitala koje je banka preuzela”. Hutchinson ne spominje za koju je banku radio, no njegovo se ime (i to tik do onog Josipa Protege) spominje kao jednog od autora izvješća Predsjednika uprave Privredne banke Zagreb dioničarima za 1998. godinu. U tom izvješću piše da je Hutchinson bio zaposlen u Sektoru korporativnog financiranja.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

ko o čemu.. lešinar o lešinarstvu.. znam to.. čitam poslovni

…ah,napokon sam naučila što znači taj Private equity … lešinarski kapitalizam…
…naime,stalno sam se pitala na temi Dalekovod koji je vrag taj “eqity”,jer je Uprava Dalekovoda
isti spominjala u svom planu za restruktiuranje…

…ipak sam si nadala da je to nešto nježnije…

New Report

Close