Prijeti nestašica jedne vrste goriva: ‘Brine ono što bi moglo biti nakon Nove godine’

Autor: Poslovni.hr , 11. studeni 2022. u 10:12
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

‘Nije to čak ni pitanje cijena, a ona za dizel otišla je do povijesnih visina.’

Cijena dizela na benzinskim postajama prethodnih nekoliko godina veća je od cijene benzina. I prije aktualne krize potaknute ratom u Ukrajini globalno naftno tržište dramatično se promijenilo. Rafinerije su se okrenule preradi lakših goriva, što je povećalo količine benzina, a smanjilo dizela. Istodobno se povećala potrošnja dizela prvenstveno jer su ga počele više koristiti velike svjetske brodarske kompanije, piše tportal.

Nedavno je energetski stručnjak Davor Štern izrazio bojazan da bi u Hrvatskoj moglo doći do nestašica dizela jer zbog modernizacije trenutno ne radi rafinerija u Rijeci. Obustava proizvodnje trajat će sve do proljeća iduće godine.

‘Brine ono što bi moglo biti nakon Nove godine. Nije to čak ni pitanje cijena, a ona za dizel otišla je do povijesnih visina. Ako ne bude robe na tržištu, mogla bi biti dvostruka. Ono što je najopasnije to je da svi svjetski traderi više ne garantiraju isporuku. Oni sami sebi više ne mogu vjerovati i u svim novim ugovorima piše best effort. Više nema garancije isporuka ni rokova. Moglo bi doći do velikih nestašica i zato smatram da je cijeli ovaj potez (obustava rada rafinerije) vrlo upitan’, rekao je Štern.

Komentari (1)
Pogledajte sve

možda nije trenutak, ali moram prijaviti da sam riješio problem Kantovog demona..

New Report

Close