Potpisani ugovori o financiranju Nove luke Zadar

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2007. u 16:30

Projekt Nova luka Zadar predviđa izmještanje trajektnog terminala iz središnje povijesne zadarske jezgre i izgradnju nove trajektne luke na lokaciji Gaženica

Projekt Nova luka Zadar financirat će se zajmovima Europske investicijske banke u iznosu 100 milijuna eura, te njemačke razvojne banke Kreditanstalt fuer Wiederaufbau u iznosu 120 milijuna eura, a ugovori o financiranju potpisani su na današnjoj svečanosti u Zadru. U ime zadarske Lučke uprave, ugovore o financiranju potpisao je njezin ravnatelj Ivica Burić, u ime EIB-a potpredsjednik te banke Matthias Kollatz, a u ime KfW-a voditeljica odjela energetike i prometa za područje Europe Claudia Loy.
Istodobno je s predstavnicima tih dviju banaka ugovor o državnom jamstvu za projekt Nove luke Zadar potpisao ministar financija Ivan Šuker. Projekt Nova luka Zadar predviđa izmještanje trajektnog terminala iz središnje povijesne zadarske jezgre i izgradnju nove trajektne luke na lokaciji Gaženica. Početak izgradnje terminala planiran je za iduću godinu, a dovršetak za 2012. godine. Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je da je zajam EIB-a na rok od 25 godina, uz poček od pet godina, uz promjenjivu kamatnu stopu od 4,7 posto, odnosno fiksnu 4,4 posto, dok je zajam KfW-a na rok od 15 godina, uz pet godina počeka, te uz kamatnu stopu od 5,1 posto.
Predstavljajući projekt Nove luke Zadar, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je naveo da danas zadarska luka ostvaruje prihod od 750 tisuća eura, uz godišnju stopu rasta od 10 posto, prima 500 tisuća vozila godišnje i tri milijuna putnika. Kada projekt 2012. bude dovršen bit će 4,5 milijuna putnika, 850 tisuća vozila i 10 milijuna eura prihoda s godišnjom stopom rasta od 12 posto, kazao je Kalmeta dodajući da će nova luka imati kapacitet prihvata sedam milijuna putnika. Uz to, projekt nove luke zapošljava tisuću novih ljudi, rekao je Kalmeta.
(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close