Potop dionica Dalekovoda nakon objave modela financijskog restrukturiranja

Autor: Jadranka Dozan , 21. svibanj 2021. u 21:45
Poslovni prihodi Dalekovod grupe u prvom polugodištu oko 557 milijuna kuna/HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Prema uvjetnoj ponudi za dokapitalizaciju koju su dali Končar Elektroindustrija i tvrtka Construction Line Ltd. registrirana na Malti, upisu novih dionica prethodilo bi smanjenje temeljnog kapitala sa 247 na 2,47 mil. kuna kroz spajanje dionica u omjeru 100:1 (za sto postojećih jedna nova)

Dvije današnje objave Dalekovoda na Zagrebačkoj burzi izazvale su pravi potop dionica kompanije. Zbog njega je aktivirana i tzv. dražba uravnoteženja nad dionicama, a trgovinski dan na kraju je zaključen padom cijene za gotovo 60 posto (-59,14%), sa 5,80 na 2,37 kuna.

Prema standardnom postupku za takve slučajeve, Burza je od Uprave Dalekovoda zatražila očitovanje u vezi padom cijene. Na to je iz kompanije uslijedio “tipski” odgovor kako im “nisu poznate nikakve cjenovno osjetljive nove okolnosti ili činjenice koje ne proizlaze iz informacija koje su već ranije u objavama dostavljene Burzi”.

Sasvim dovoljno “novih okolnosti i činjenica” za cjenovnu reakciju objavljeno je samo sat, dva ranije, putem Obavijesti o tijeku financijskog restrukturiranja i s njom povezanog Poziva na glavnu skupštinu.

Iz Dalekovoda su investicijsku zajednicu obavijestili da je poziv za iskazivanje interesa za financijsko restrukturiranje objavljen početkom veljače na kraju rezultirao samo jednom konkretnom ponudom, i to zajedničkom uvjetnom ponudom za sudjelovanje u dokapitalizaciji koju su dali Končar Elektroindustrija i tvrtka Construction Line Ltd. sa sjedištem na Malti.

Tom je ponudom model restrukturiranja u bitnom zamišljen u dva koraka. U prvom se predviđa smanjenje temeljnog kapitala sa 247 na 2,47 milijuna kuna radi pokrivanja gubitaka iz prethodnih razdoblja.

Potom bi išlo povećanje temeljnog kapitala za najmanje 150, a najviše za 410 milijuna. U planu su najviše tri kruga upisa dionica, i to uplatama u novcu i/ili ulozima unosom prava odnosno tražbina.

Kako je ponuda ujedno i jedina zaprimljena, Uprava i NO Dalekovoda donijeli su odluku o sazivanju Glavne skupštine dioničara radi donošenja odluka potrebnih za realizaciju restrukturiranja prema ponuđenom modelu.

U Upravi kompanije računaju da će se prikupljanje kapitala realizirati i tako postići potrebna kapitaliziranost društva i zatvoriti obveze prema vjerovnicima po tražbinama utvrđenim u predstečajnoj nagodbi.

Kompanija je za prošlu godinu iskazala 10 milijuna kuna gubitka, no ukupni preneseni gubici iz ranijih razdoblja krajem 2020. iznosili su gotovo 400 milijuna, a iznos raspoloživih rezervi za njihovo pokriće je nepunih 130 milijuna.

U pozivu na glavnu skupštinu potanko je opisan plan provedbe smanjenja temeljnog kapitala kroz spajanje dionica u omjeru 100:1 (za sto postojećih jedna nova). To, uz ostalo, uključuje i detalje vezane uz pitanje “zaokruživanja” i dokupa ili iskupa manjka/viška broja dionica do višekratnika broja 100, po tromjesečnom prosjeku burzovne cijene.

Jednako tako, specificirana su i pravila za postupak povećanja kapitala. Njegova provedba odvijat će se kroz najviše tri kruga upisa. Prvi je namjenjen postojećim dioničarima, u drugom mogu sudjelovati i drugi ulagatelji.

Pravo upisa dionica koje ne budu upisane u ta dva kruga u trećemu je rezervirano za upis dionica unosom prava po tražbinama tvrtke Construction Line Ltd. registrirane na Malti. Ona ima tražbine u iznosu 150 milijuna kuna, a pri upisu dionica za svakih 10 kuna tražbine stekla bi jednu novu dionicu.

Po 10 kuna dionice će se ponuditi na upis i u prva dva kruga, za uplate u novcu, s tim da je najmanja količina milijun dionica, što znači najmanje deset milijuna kuna uloga.

Kako je cijela konstrukcija s formulom smanjenja kapitala kroz spajanje 100 dionica u jednu iščitana među burzovnim ulagačima u Dalekovodove dionice (posebice malima), pokazao je strmoglav pad cijene, nakratko i do najnižih 2,22 kune, a zaključno na 2,37.

Dnevni promet premašio je 1,25 milijuna kuna. Milijunski dnevni prometi u slučaju Dalekovoda zadnji put zabilježeni su  sredinom veljače, i to pri cijenama između 7,50 i 8 kuna, tj. na nekim drukčijim kalkulacijama i očekivanjima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

To ti je kad se hvališ ugovorima po Skandinaviji a na kraju napraviš minus od 10-15% . Ista stvar je s vagonima kod Đure Đakovića.

Za milion dionica treba se platiti 10 miliona kuna…a nakon toga provesti će se denominacija vrijednosti dionica za 100 puta. Ovu odluka uprave trebalo je objaviti nakon rada burze da se odluka moze dobro proučiti te ne bi bilo različitih tumačenja i ovih turbulencija na burzi. Ovo me podsjeća na plan uprave Đure Đakovića kada je dionica pala na 1 kunu da bi glavni dioničari par dana nakon toga odbili taj plan.

New Report

Close