Poreznici će plijeniti imovinu bogataša, a ne građana čiji je dug nekoliko tisuća kuna

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2012. u 10:20

Čini se da ministar financija Slavko Linić neće odustati od naplate poreznih dugova, unatoč kritikama o prevelikoj poreznoj presiji u zemlji, koje stižu čak i iz koalicijskih redova. Iz ministarstva poručuju kako naplata poreza nije nikakva presija već uvođenje reda, piše Novi list.

Ministarstvo je sada navodno krenulo i u akciju pljenidbe novca, odnosno dnevnog prometa kod onih dužnika koji posluju s gotovinom. U nekoliko poreznih ispostava potvrdili su za Novi list da njihovi poreznici imaju nalog da ujutro dođu, uglavnom u kafiće, te da na kraju dana na ime poreznog duga uzmu dnevni promet. “Imamo i tu mogućnost za naplatu dugova. Možda se vama to ne čini elegantnim načinom, ali i to je jedna od mjera naplate. Za nas je to krajnja mjera, ali što drugo učiniti s čovjekom koji u svom kafiću ima promet od deset ili 20 tisuća kuna, prijavljuje znatno manje, ali ni na taj umanjeni promet nije spreman godinama platiti porezni dug. Kako gospodski s njime postupati”, rekli su u Poreznoj upravi.Priznali su da pri takvom pokušaju ima i neugodnih scena, pa čak i prijetnji.

Iz vrha Porezne uprave stigao je nalog u njezine područne urede da se što prije naplati porezni dug za koji država ima založno pravo na nekretnine ili pokretnine. U područnim uredima u nekoliko hrvatskih gradova otkrili su Novom listu da je stigao nalog da aktiviraju zalog na nekretnine i pokretnine te tako naplate dug. Ističu kako su upozoreni da to čine kod bogataša, odnosno onih koji državi duguju milijune, a ne kod građana čiji je dug nekoliko tisuća kuna.

Zasada su na udaru tvrtke i građani s nedavno objavljene liste dužnika i za početak je Porezna uprava detektirala milijardu kuna duga koji je pokriven založnim pravom na imovinu.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

naravno da će plijeiti od bogataša, samo što znamo da je Slinić već izjavio da je bogat svatko tko ima stan i vikendicu 🙂 hrvatska je prepuna bogataša [lol]

ova vlada ima samo jednu liniju, a to je na psihijatriju.. brate , ovo sa bogatašima je tako omašena linija da je to nemoguće..
i “stavljanje u funkciju”. Izgleda da su se PR stručnjaci već razbolili, kad ovako opako prkose zdravom razumu i još vjeruju da će im to netko kupiti..

Kakve laži, kakve priče…
Pitaju se kako naplatiti od prometnog kafića porez! Bolesnici, zar je neplaćanje poreza postao jedini nezakoniti posao? Zar je svrha ove države naplatiti porez? Da li se smije krasti ako se pritom plati porez? DA li kafić smije raditi ako ne vara sa blagajnom i ne izdaje račune? Ako plati par stotina kuna poreza, kafić je aboliran od svih drugih prekršaja?

New Report

Close