Poduzetnicima za prosinac isplaćeno 103 milijuna kuna nadoknada fiksnih troškova

Autor: Jadranka Dozan , 25. veljača 2021. u 13:45
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Iako je dobar dio mjera za očuvanje radnih mjesta postojećim odlukama definiran do početka ožujka, u Vladi još ne preciziraju što će se produljiti, a što mijenjati

Zahtjeve za nadoknadu dijela ili svih fiksnih troškova za mjesec prosinac Poreznoj upravi uputilo je 10-ak tisuća poduzetnika kojima je s krajem studenoga epidemiološkim mjerama onemogućen rad te su imali pad prihoda veći od 60 posto. Njima je po tim zahtjevima dosad isplaćeno 103 milijuna kuna, a manji broj zahtjeva još je u obradi. Istodobno, već su krenule i isplate po zahtjevima za siječanj, za koji nadoknade troškova nisu uvjetovane prethodno plaćenim računima. Zasad se zna tek da će ta mjera vrijediti i za veljaču.

Što će biti dalje s tom, kao i nekim drugim protukriznim mjerama za očuvanje radnih mjesta koje prema postojećim odlukama vrijede do početka ožujka (neke, poput npr. skraćenja radnog vremena inicijalno su donesene za cijelu godinu), zasad nema preciznih odgovora. Ministar financija Zdravko Marić nakon današnje sjednice Vlaće novinarima je rekao kako se o tome još razgovara. Osim samog epidemiološkog okvira, eventualne modifikacije ekonomskih mjera determinira i proračunska situacija. Marić je tek podsjetio kako je Vlada i dosad pokazala da stoji iza gospodarstva i kako će se odluke vezane uz nastavak daljnje mjere donijeti na vrijeme.

Kad je riječ o trenutnom stanju državnog proračuna, Marić kaže kako se prihodi kreću u skladu s očekivanjima. Dosad ostvareni porezni prihodi manji su 4-5 posto nego u istom razdoblju lani (kad još nije bilo utjecaja koronavirusa). Kod doprinosa, koji odražavaju trenutno stanje na tržištu rada, pad prihoda je i nešto blaži nego kod poreza.

Ministar je, uz ostalo, na upit o najnovijim upozorenjima veledrogerija zbog rastućh dugova zdravstva i procjene da će s početkom ožujka dug prema njima dosegnuti šest milijardi kuna, podsjetio kako su obveze prema veledrogerijama samo dio ukupnih obveza u zdravstvenom sustavu. One su, kad se sve zbroji, krajem prošle godine iznosile 12,5 milijardi kuna, s tim da je i prosinac bio obilježen injekcijom iz proračuna. U svakom slučaju, za financijsku održivost zdravstvenog sustava potrebni su iskoraci i na strani prihoda i rashoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close