Od danas se izdaju jedinstvene vozačke dozvole za sve članice EU

Autor: Agencija VLM , 19. siječanj 2013. u 10:43
Thinkstock

Svaka od 27 članica EU imat će iste vozačke dozvole, a ovoj skupini pridružit će se i Hrvatska kada postane članica.

Od danas je na snazi nova direktiva Europske unije o vozačkim dozvolama po kojoj će sve biti izrađene prema jedinstvenom europskom modelu. Svaka od 27 članica EU imat će iste vozačke dozvole, a ovoj skupini pridružit će se i Hrvatska kada postane članica europske obitelji.

Ovom direktivom ukida se neograničeno trajanje vozačkih dozvola te će vrijediti 10 ili 15 godina nakon izdavanja, osim profesionalnih koje se izdaju na pet godina uz obvezan liječnički pregled za svako produženje. oni kojima je u jednoj državi oduzeta vozačka dozvola neće više biti u mogućnosti polagati ispit u drugoj državi sa svrhom da dobiju važeći dokument.

Prilikom donošenja Direktive istaknuto je da je osnovni cilj povećanje sigurnosti u prometu ali i jednostavnost, budući da je dosada oko 300 milijuna Europljana koristilo i do stotinu različitih vozačkih dozvola.

Pri donošenju ove direktive, rečeno je kako je osnovni cilj ove odluke povećanje sigurnosti u prometu ali i jednostavnost, budući da je dosada oko 300 milijuna Europljana koristilo i do stotinu različitih vozačkih dozvola.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Znači, novi trošak, poslije 01.07.2013. !

Mislim da izgled vozačkih dozvola i nije loš tako da ni ne treba ih mjenjati,škola vožnje[/url] radije neka se brine da im ne rastu cijene više 🙁

New Report

Close