NY Times nahvalio hrvatske kuće… I sve bi bilo OK da nisu ‘fulali’ tečaj

Autor: Nikolina Buljan, VLM , 09. veljača 2012. u 15:30

Popularni New York Timesov ‘Lov na kuće’, čiji novinari pohode destinacije u zemljama diljem svijeta i svojim čitateljima prikazuju atraktivne nekretnine, u srijedu je završio u Zatonu kraj Dubrovnika.

Tako ‘Lov na kuće u Hrvatskoj’ prikazuje vilu s osam soba, sagrađenu 2005. godine u kojoj je predviđeno da živi velika obitelj ili da bude kuća za odmor. “Napravljena od sivog kamena, sa crveno popločanim krovom, kuća ima jednu garažu i ograđeni vrt sa bazenom”, prenosi N.Y. Times. Uz slike ove vile spomenuto je kako je Zaton prigradsko naselje Dubrovnika udaljeno svega 15 minuta od centra, sa šetnicom, restoranima, trgovinama, kioscima i poštanskim uredom.

Kvadrat spomenute vile u Zatonu stoji 4. 375 eura. Ipak, spominju se i druge cijene u Dubrovniku pa tako Ivo Perković, prodajni agent u First Property Croatia u izjavi za N.Y. Times kaže kako je početna cijena nekretnina u staroj dubrovačkoj jezgri oko 3000 eura po metru kvadratnom ili oko 365$. Dalje u tekstu se spominje kako u Dubrovniku koji drži najviše cijene nekretnina u Hrvatskoj, ponekad cijena metra kvadratnog zna doseći i do 6000 eura. Dubrovnik se opisuje i kao grad u kojem su prije svjetske financijske krize, kuće kupovali najviše Britanci, a slijede ih Rusi, Ukrajinci i Kazahstanci.

Što se tiče zakonskih obveza pri kupovini za strance, Times ističe, za svakog su drugačije. “Sve ovisi o bilateralnim sporazumima između Hrvatske i određene zemlje. Sada, osim hrvatskih građana, svi državljani EU članica također mogu kupovati nekretnine bez ikakvih ograničenja”, kaže Vedrana Kelleher, prodajna direktorica u Savills Croatia. Ona dodaje kako su cijene svih nekretnina istaknute u eurima, no transakcije se obavljaju u kunama.

Ipak, što se ovog zadnjeg dijela tiče, čitatelji bi vjerojatno trebali prije kupovine vile u Zatonu osim New York Timesa pogledati i još kakavu stranicu za preračunavanje valuta jer Times na dnu teksta, vjerojatno zabunom, ističe kako je trenutni tečaj 1 kuna= 1.31 $.

Komentari (2)
Pogledajte sve

I sve bi bilo OK da ….

… niste “fulali” u prijevodu (ili računanju)

… kako je početna cijena nekretnina u staroj dubrovačkoj jezgri oko 3000 eura po metru kvadratnom ili oko 365$.

U NYT vele ovako:
..homes in move-in condition in Old Town Dubrovnik start at 3,000 euros per square meter (about $365 per square foot, at 0.76 euros to the dollar).

Ajd, ispravite

I nije neka ogromna greška. Navodili su cijene u eurima, pa su naveli taj tečaj, logično. Samo što su napisali “kune”, koje ionako ne interesiraju nekoga tko gleda cijene nekretnina u eurima..

New Report

Close